Salam semua...maaf lewat umumkn GA atie telah pon DITUTUP!..tuk menyemak nama2 para peserta,sila ke blog contest atie yer!pada yg telah menyertainya..makasih byk2..korang mmg besttt!.sila inform dibwh n3 jika nama korang tiada dlm senarai seblm cabutan dilakukn.Disbbkn mggu nie atie mmg BZ..ngan anak2 blk bercuti & akan blk kg..maka nama2 pemenang hanya akan diumumkn pada 7/2/2011.maaf diatas kelewatan trsebut!!
Monday, January 31, 2011
Sunday, January 30, 2011
Ziarah Anak Lelaki Atie Di asrama.
Salam...selamat pg semua....awai pg atie n3 tuk ucapkn selamat bercuti kpd semua kawan2 kt luar sana....semoga hari ini akan menceriakn korang semua!pg nie gak,atie akan bertolak ke Shah Alam...ziarah anak llaki atie kt asrama.awai pg dah bangun....siapkn semua brg2.Doakn perjlnan atie pergi & balik yer....Daaaaaaaaaaaaaa...
Saturday, January 29, 2011
Limauuuuu...!
Wah!nak tayang limau lak...bkn beli nie tapi kawan2 MyLaling kasi...kebykkan urusan biz MyLaling ngan org cina....klu nk raya mmg selalu depa kasi limau(angpow xder lak..hihi).sebenarnya kt umah nie dah ada 3 kotak...itupon atie dah sedekahkn kt jiran depan umah,tepi umah & kasi MIL....esok nk g ziarah anak bujang atie kt asrama nk bawak gak...bkn apa kt umah nie sapa la yg nk mkn sgt....syg lak klu busuk.rezeki tuh!sapa nk limau???klu dtg brtandang ke umah atie....ambik la bape biji korang nk yer!!Daaaaa...
Menu Hari Sabtu.
Salam & selamat ptg semua....dari pg tadi sampai ptg nie..hujan jer kt luar!sejukkkkk.... mmg cuti basuh kain arini....walhal cadar,selimut & baju2 byk Adik bwk blk tuk dibasuh.ptg nie br sempat nk buat n3 menu tghari kami tadi.disbbkn Adik ada kt umah,bertambah la hidangan atas meja kami!..tp bkn menu yg pelik2 lar...biasa jer.masa atie depan tenet pon trhad la jgk...sbk kt dapor....Adik guna lah.lapang2 br la atie guna lak.cuti sekolah semggu pon....byk keje sekolah dibwk blk.
sambal sutun..poberet Adik
Ayam goreng 3 ketui jer..
Sup Sayur..atie sukerrrr sbb isi ciliapi byk..pedassss
Ikan Pari bakar dulu..siram ngan kuah percik.....pastu bakar lagik!
Karipap Inti Ikan Bilis
Salam semua....dr semlm,inilh 'keje' yg atie sibukkan(hihi)...lps masak tghari terus atie buat inti karipap,ptgnya lak br la mengentelnya sambil tgk tv(klu gentel kt dapo sorang2...maunya terus lelap sambil gentel..hikhik).atie buat byk gak...sekg tepong kot!.sampai Adik siap tanya..nape ibunya buat byk karipap!..biasa lar,esok nk g ziarah Abg kt asrama(poberet dia nih..),blh la bwk byk tuk dia mkn ngan kwn2....pastu leh buat frozen lam esbox(time malas...senang!)hihi.okey la korang layan karipap atie tue yer...nk?goreng sendirik!Daaaaaaa...
jadi lerrr...walaupon xbape cantik klim karipap yer....
Tak muat dulang...susun jer kt tepi tuh!
Yg nie goreng pg nie..wat sarapan kami..
Adik Balik Bercuti!
Salam...slmt pg & slmt bercuti pd semua.maybe,ada yg nk blk kg & cuti2 mesiakan?pd semua yg akan bercuti....berhati2 yer!...semlm,atie mmg xsempat nk n3,bz ngan Adik(anak pompuan atie) yg blk bercuti!...seminggu lak tuh!..sonoknyaaaaaa.semlm Adik kuar dr asrama dlm kul 12.30tghari...terus jer blk umah.semlm gak atie masak nasi minyak & ayam masak merah..poberet Adik.dlm semggu nie...xder la sunyi atie kt umah sbb ada adik Insallh,esok akan g ziarah Abg(anak bujang atie) kt asrama di shah Alam.
Friday, January 28, 2011
Alhamdllh...Dapat Rezeki Lagi.
Alhamdllh,atie menang tpt ke 2 dalam GA milik Eija..http://sweetmamaconway.blogspot.com..makasih pada Eija & terutamanya pada zaquan sbb memilih atie diantara para pemenang!.Tahniah gak tuk semua pemenang yg laen.keputusan penuh kt sini..http://sweetmamaconway.blogspot.com/2011/01/keputusan-pemenang-bertuah-1st-ga.html
Hadiah yg bakal atie menangi tempat letak kunci dari KK Home Deco!!
Menu Semalam.
Salam dihari jumaat yg mulia...pagi nie nk buat n3 trtunggak menu kami semlm...very simple....sambal sutun,tumis kacang & ikan goreng jer,tp atie ada sertakn resepi cara atie goreng ikan..klu nk mencubanya ..boleh ler(..hai,resepi goreng ikan pon nk buat ker atie..?)..hihi.xder idea nih!jom cubaaa...
Resepi nak sedapkn ikan gorengan:(versi atie)
Resepi nak sedapkn ikan gorengan:(versi atie)
Seekor Ikan-apa jenis pon boleh
2 Ulas bawang Putih-klu ikan byk,isi la lebih!
Sesudu Buji Ketumbar
sedikit Garam
sedikit Kunyit Hidup/serbuk
Cara-cara:
Tumbuk semua bahan dalamlesung batu hingga lumat,kemudian lumurkan pada ikan tadi hingga rata.biarkn sebentar dan bolehlah digoreng hingga garing.cubalah...Insallh,ikan yg digoreng akan bertambah sedap!
Hadiah Menang GA Dah Sampai!
Alhamdllh,hadiah2 yg atie menangi dari GA EKIN & YATIE dah pon sampai.pada pihak penganjur yg telah mengirimkn hadiah2..makasih byk2...atie sukerrr sgt!.
Yg nie dari Ekin...siap wish besday tuk k.atie lagik!..trharunya meskipon besday k.atie dah lepas.makasih kasi bag tue jgk..sok2 k.atie nyoping leh bawak!(pesan Ekin nih!..hihi)
Tiket wayang 'Damping malam' nie...aritu dh sampai tp lupa lak nk n3.makasih pada yatie memilih k.atie diantara para pemenang!.sebenarnya atie lom brkesempatan nk g lg////atie cdg nk berikan pada Adik atie jer!...rasanya masih dlm tayangan lagi....
Wednesday, January 26, 2011
Cucur Badak Lagi.
Salam dihari Rabuuu..!..maka kuih yg digentel semlm...dh pon sedia digoreng & dibuat sarapan tuk hari ini.masih menggunakn resepi yg sama dulu spt yg dulu....Alhamdllh,sedap.tp kita kena pandai adjust tang tepong...klu trlbh,nanti keras...klu trkurang....lembik lak.kena adjust2 la sikit...tuk yg dtg bertandang ke umah atie,amik la seketui sorang yer...mkn leklok....Daaaaa
Bahan-bahan :(sumber MYR)
UTK KULIT:
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam
Cara-cara:
1. rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung.
2.Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung.
3.Jgn terlalu byk nanti tak sedap.Selepas itu buat doh kecil2 .
4.Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.
letakkan inti dan tutup kembali.
5.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di hidangkan
UTK INTI:
/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
cara-Cara:
1.blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali.
2 Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa.
3.Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung.
4.Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.
5.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat keje pun cepat dan senang.
6.letakkan inti dan tutup kembali.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di hidangkan
Bahan-bahan :(sumber MYR)
UTK KULIT:
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam
Cara-cara:
1. rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung.
2.Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung.
3.Jgn terlalu byk nanti tak sedap.Selepas itu buat doh kecil2 .
4.Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.
letakkan inti dan tutup kembali.
5.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di hidangkan
UTK INTI:
/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
cara-Cara:
1.blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali.
2 Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa.
3.Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung.
4.Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.
5.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat keje pun cepat dan senang.
6.letakkan inti dan tutup kembali.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di hidangkan
Tuesday, January 25, 2011
Hadiah Menang GA Dah Sampai!
Alhamdllh,hadiah2 atie menang GA dah pon sampai...makasih byk2 pada pihak penganjur trutamanya AYU(siap cal ptgnya..tanya brg dh sampai/lom dr skynet...makasih prihatin)... dari MOMMA MIA(dpt FM dr Colmar)...dari HADINA(hadiah voucher) legging tue atie hadiahkn pada anakbuah (anak adik atie kt Ipoh)tadi dia msj gtau brg dh sampai...Alhamdllh,rezeki mereka.jajan tue lom bukak lagik...tggu anak2 atie blk bercuti nanti....Alhamdllh,rezeki anak2 atie lak...
Bersoping Di TF-Value Mart!
Ptg tadi g yoping barang2 dapor kt TF yg trletak di area Teluk Intan...kt sini barang2 basah murah la jgk(ala2 TESCO)....sempena raya cina nie byk SALE (trutama buah limau....beratus2 kotak lam TF tuh!)...tp atie xder la nyoping sakan..cuma beli ikan2,daging,sotong,udang ,sayuran serta buah-buahan.atie suker yoping disini sbb ada VALUE CARD TF....setiap barang yg dibeli dpt 'MATA'...nanti blh tebus ngan brg2 lain lak.kami pergi pon xlama...singgah jap mkn2,pastu blk umah ler.bersihkan ayam,daging,siang ikan2,udang serta sotong....masukkan lam tapaware,simpan lam esbox....sok2 nk guna,senang dah siap disiang!...pastu baru la dpt berehat.legaaaaaa...semua settle.pasni nk g ziarah umah kwn2 lak..tgguuuuuuuuuuuuuuuu
Kuih Keria & Cucur Badak.
Salammm..& selamat ptg..ngah bz kt dapor buat kuih ya?.kuih2 kt bawah tue,atie buat tghari tadi...lps habih masak.1 adunan jer tp dpt 2 jenis kuih(untung tau..hihi)!...bkn apa inti kelapa aritu ada lg...jadinya 1/2 adunan buat kuih keria & 1/2 adunan buat cucur badak.lgpon mkn berdua..bape sgt la kan?kuih2 tue posing lps atie siap mengentel...nanti sat lg baru la goreng...tggu Cik Abang tue blk dr keje.resepi atie copy milik SyahmiMYR..makasih yer!.cuma atie guna keledek kaler oren...yg putih xder jual lak.korang tgk gambar jer dulu yer...sbb nk kasi pon lom goreng..Daaaaaaaaa
Bahan-bahan:(sumber;Syahmi MYR)
500gm ubi keledek putih-atie guna keledek warna oren
1 cawan tepung gandum-atie agak2 jer
Sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air
Bahan-bahan:(sumber;Syahmi MYR)
500gm ubi keledek putih-atie guna keledek warna oren
1 cawan tepung gandum-atie agak2 jer
Sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air
Cara-cara
1.Rebus ubi keledek bersama garam hingga empuk.Toskan airnya
Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
2.Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
3.Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
4.Didihkan gula hingga pekat.Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
5.Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
6.Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
1.Rebus ubi keledek bersama garam hingga empuk.Toskan airnya
Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
2.Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
3.Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
4.Didihkan gula hingga pekat.Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
5.Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
6.Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
Ayam Masak Bali
Salam semua...arini msk simple jer iaitu ayam masak bali...xtau nk masak per....walaupon MyLaling xcerewet mkn...tp nk lar msk sedap2 tuknya kan?awal pg tadi dh kuarkn ayam dr esbox jer dulu..jalan2 umah yatie...trgoda lak negok resepi nih kt umah dia.Atie mintak izin copy resepi yer...halalkn.menu ayam nie lom dimakan lg sbb tggu Mylaling blk keje la kan...tp masa msk tadi,rasa sikit,mmg sedap!okey la ,korang layan dulu ayam atie nie yer..Daaaaa
Bahan-bahan:(sumber:yatie)
1 ekor ayam-atie buat xsampai sekor pon(mkn berdua)
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat- saya letak 3 sudu besar(atie buat 5 sdb-sbb tu nampak hitam)
Cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
1 tangkai daun kari-xisi pon
3-4 helai daun limau purut
Asam keping-saya guna 1 kpg(atie guna tomato jer)
Minyak masak
Garam
Gula
Bahan-bahan:(sumber:yatie)
1 ekor ayam-atie buat xsampai sekor pon(mkn berdua)
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat- saya letak 3 sudu besar(atie buat 5 sdb-sbb tu nampak hitam)
Cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
1 tangkai daun kari-xisi pon
3-4 helai daun limau purut
Asam keping-saya guna 1 kpg(atie guna tomato jer)
Minyak masak
Garam
Gula
Cara-cara
1.Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
2.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
3.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
4.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
2.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
3.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
4.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
Monday, January 24, 2011
Alhamdllh,Menang GA Novel!
Alhamdllh,atie menang GA kt blog http://belogkamu.blogspot.com/...hadiahnya merupakn sebuah novel(sukerrr..) sbb atie mmg peminat novel nih!pada mrgidan...makasih memilih atie diantara para peserta.novel yg atie pilih adalh seperti kt bawah tue....pilih 2 buah sbb kot2 xder dlm simpanan mrgidan antara salah satu novel ...jd blh la dia postkn pilihan ke dua atie!!
Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku.
Salam..selamat tghari semua...arini cuaca kt tpt atie...hujan!!...dh lama x ujan...elok ler...bunga pon xyah siram .okey la,arini atie masak gulai pucuk paku(poberet atie)...pucuk paku yg nie mmg fresh...ambik kt kebun di umah MIL semlm.xder la dpt byk...kutip kt tepi2 jer sbb nk masuk lam kebun...takut pacat!!..geliiiiii.nie pon dh lebih dr cukup tuk atie & MyLaling mkn.resepi??masih menggunakn resepi yg bisa atie msk...ikut cara chef Liza.jom makannnnn...
Bahan-Bahan:(sumber:Chef Liza)
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendideh, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
Bahan-Bahan:(sumber:Chef Liza)
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendideh, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
Sunday, January 23, 2011
Update:Senarai Peserta GA.
Alhamdllh,seramai 93 peserta telah menyertai GA yg atie anjurkan(setakat hari nie larrr)...nama2 kt bawah tue,adalah nama2 yg telah atie ziarah blognya..makasih pada yg menyertainya.pada yg tidak trsenarai....jgn ssh hati sbb atie lom dtg ke blog masing2 yer.Klu blh atie nak ziarah & kenal blogger2 yg men'join' GA atie nie kan?.Insallh,semua selesai sblm cabutan tuk nama2 pemenang!!(kt blog contest pon atie update senarai peserta gak..)
2.Cute MuM
7.Huda
10.JaSSNaNi
11.atie @ ejay
12.LyNn'Azlina
13.Kaz
16.Myra Jay
17.AROL DSHW
18.wany
19.umiliza989
20.Nana
22.Hana Kirana
23.Ibu Ayra
25.SyUhAdA
26.Aimi Razman
27.nadiah
29.tiefazatie
30.farasakura
31.Kedai Cikjan
32.liyana
33noraim
34.shera haifa
35.a.m.y ^_^
36.nanakimie
37.ekinashikin
38.uNa
39.Abang Suara
40.CikSalmie
41.Bugsy!
42.kakyong
43.♥♥LiSsA♥♥
44.akmafaizal
45.kakngah
46.Mama Zharfan
47.fa10
48.dZah
49.ieda
50.zaikulim
51.~dYaHaHa~
52.mysarrasara
53.ctnurkhijah
54.LyanaSyaZam
55.nadratul
56.bambam's58.vanilla ice
59.N@di@
60.Mama Balqis
62.misz l0vely
63.LinRosLy
64.Noorhodza
66.AyuRuhaiza
67.Jieda
68.Nur Ezzat
70.deqlis
72.taufidris
73.syakila
74.Ogy
75.inahasan
76.qilah
77.inasepi
78.ayuselalu
79.wany
81.♥CuteMummy ♥
82.Qard91
84.Ana Qawina
Tumis kacang Panjang + Tempe
Salam semua...selamat berhari mggu jgk!.sehari- dua nie tenet mula slowww jer..atie pon malas nk buat n3... nk tggu gambar kuar punya la lama!tapi semlm mmg atie xmasak... sbb tgharinya g kenduri kawin(anak kawan Mylaling)...mlmnya lak,kami g makan2 kt Medan Ikan Bakar.bestnya,sekali sekala dpt cuti msk2 nih..hikhik.apapon korang layan aje antara masakan atie arini.Daaaaaaaaa...
Bahan-Bahan:
6 Tangkai Kacang Panjang
1 Biji Bawang Besar
1 Ulas bawang Putih
4 Biji Ciliapi
1 Biji Cili Merah
1 sdb Sos Tiram
Sedikit Air
8 Ekor Udang Basah
Bahan-Bahan:
6 Tangkai Kacang Panjang
1 Biji Bawang Besar
1 Ulas bawang Putih
4 Biji Ciliapi
1 Biji Cili Merah
1 sdb Sos Tiram
Sedikit Air
8 Ekor Udang Basah
3 Bungkus Tempe-ptg ikut suker
Cara-Cara:
1.Potongkan kacang panjang secara serung/ikut suka masing2.ketepikan.
2.Panaskan kuali dan goreng tempe hingga garing.angkat & toskan.ketepikan sebentar.
Cara-Cara:
1.Potongkan kacang panjang secara serung/ikut suka masing2.ketepikan.
2.Panaskan kuali dan goreng tempe hingga garing.angkat & toskan.ketepikan sebentar.
Friday, January 21, 2011
BE Lagi Dari NUFFNANG.
Salam semua...Alhamdllh,Encik NUFF brmurah hati menambah lg 2 BE tuk atie...iaitu iklan Burger King & DIGI HAPPY...ptt la atie tgk bkn main ligat lagi 2 iklan tu berjoget.lama2 sikit jogetnya yer...walaupon incomenya, xbyk cam blogger lain..dpt itu dh cukup buat atie happy!!sikit2..lama-lama jadi bukit kan?..makasih gak tuk CIKMIN..yg byk tolong atie lam NUFF nih!jasamu ku kenang cikmin....Tak lupa tuk semua yg berkunjung & KLIK2...di kedua2 blog atie yer...makasihhhhhh
Thursday, January 20, 2011
Gulai Nenas + Ikan Talang Masin
Salam semua...selamat bercuti bagi yg bercuti sempena Thaipusam nie yer.arini atie masak ikan talang masin + nenas...lama xbuat mmg sedap mkn ngan nasi panas!.Mylaling atie bkn gheti nk mkn camni...dia cedok kuah jer,yg alen atie la perabihkn..hihi.ptg tadi gak g asrama Adik..xdpt jumpa pon..htr barang sikit(pak guard dh kenai kami..asyik htr brg jer....).
Bahan-bahan:
1 biji nenas -yg xbape masak,potong ikut suka-celur sekjpBeberapa keping Ikan Talang masin
1 biji kelapa
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 inchi kunyi hidup
10 biji cili api
Sedikit Ikan Bilis
Sedikit Garam -jika perlu
Cara memasak:
1. Tumbuk ciliapi, bawang merah & putih dan kunyit hidup hingga lumat & masukkan sedikit ikan bilis,tumbuk lg.
2. Potong nenas mengikut kesukaan anda tapi jgn kecil sangat nanti cepat lembik bila dimasak.agak-agak la.
3. Bersihkan ikan Talang(rendam ikan Talang nie sebentar)sebelum di masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan kesemua bahan tumbuk ke dalam periuk bersama ikan Talang yg telah direndam trlebih dahulu tadi
5. Masukkan pula santan cair bersama bahan2 tadi hingga mengeleggak,baru masukkan santan pekat.kacau jangan sampai pecah minyak
6.kemudian baru masukkan nenas yg telah dicelur trlbh dahulu,rasa masin-masamnya.ikut citarasa masing2 baru lah diangkat & dihidangkn.
***Tpt atie panggil ikan talang..tpt lain xtau la....