Salam dihari Jumaat bersamaan 2 zulkaedah.apa kabar semua?semoga semuanya beroleh kesihatan yg baik ya.Esok pastinya pelbagai rancangan diatur sempena cutikan?semoga gembira bersama kluarga trcinta.
Atie xder nk citer pjg,cuma nk n3kan masakan atie hari ini...semestinya yg berlada & pedas.kang xder pedas,xselera lak nk makan.
Hari ini atie masak sambal paru kering yg menjadi poberet MyLaling lar,klu Adik ada kat umah mmg antara kesukaan dia gak.beli paru kat pasar semlm,beli pon xbyk cukup la tuk sekali masak jer.Jom layan,resepi atie ambik dr Moralle MYR.terima kasih ya.
Paru Sambal Kering(sumber:MoralleMYR)
Bahan-bahan ( 1 kilo paru, untuk 4 hingga 6 orang (it depends) )
- 1 kilo paru (di rebus dahulu selama 30min at least)
- Lada kering (dalam 20 tangkai or depends on individual)
- 2 biji Bawang besar
- 3 biji bawang putih
- Halia,Belacan-atie tambah
- Serbuk lada putih dan Serbuk lada hitam (sukatan ikut rasa sendiri)
- 1 sudu kicap masin-atie Xisi
- Sedikit Air Asam Jawa-atie tambah
- Sedikit Gula Pasir-atie tambah
- Sedikit Sos Cili-atie tambah
Cara-cara
- Paru yg telah di rebus, di potong kecil, memanjang sedikit ataupun ikut suka rasa (asalkan tipis dan tidak terlalu tebal) - di goreng dahulu sehingga separuh garing
- Lada kering, bawang besar dan bawang putih (di blender)
- Tumis lada yg sudah di blender sehingga sedikit garing
- Masukkan paru yg telah digoreng, di gaul rata,
- Masukkan serbuk lada putih dan serbuk lada hitam dan juga kicap,
- Setelah di gaul sebati masukkan perasa dan sedikit garam,
- Boleh juga di masukkan sedikit gula sebagai perasa,
- Di gaul semuanye hingga sebati