Selamat ptg semua...wah!ptg nie atie mencanai ker?..xder la,sebenarnya roti canai tue atie buat tuk sarapan pg tadi...dpt dlm 16 ketui,pastu separuh atie frozenkn tuk buat minum ptg.dpt la rehat sikit ptg nie,cuma panaskn roti canai & kari jer.resepi atie copy dr joayeeMYR..makasih yer.mmg sedap tapi atie punya roti canai xder la secantik,segebusss cam kedai mamak tue!boleh la buat mkn2 tuk family..hihi.sapa nak?nanti atie panaskan yer...klu nak cuba,blh la copy resepi kt bwh nun..Daaaaa
Bahan-bahan ( 12-16 biji ):(Sumber:joayeeMYR)
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.
Tuesday, November 30, 2010
Sayur Buncis Bertempe.
Salam semua..selamat ptg!baru nak masukkan n3 masakan tghari tadi...hari2 tunjuk menu lauk jerkan?....arini tayang sayur lak,bkn apa,resepi sayur2 nie korang semua mmg pandai masakkan?...cuma yg nie versi atie...sepeselnya sbb isi tempe jer.klu xsuker mkn tempe...abaikn tempe tue lam resepi korang!psst**dulu2 masa bujang mmg atie xsuker mkn tempe nie,klu kakak atie msk sambal isi tempe mmg atie letak tepi tempenya...kutip ikan bilis jer.tiba2 tingat lak dok menyewa ngan kakak(kt KL)masa bujang...byk kenangan indah.umah yg disewa dulu pon masih ada lg!!(..la.dah kelain lak citer atie nie...dr sayur dh ke zaman bujang dia..hikhik).jom layan resepi..Daaaa
Bahan-Bahan:(versi atie)
* Sayur Buncis-potong serong
*3 Biji Bawang siam-hiris
*2 Ulas Bawang Putih-hiris
*3 Biji Ciliapi(xisi pon xpe)
*1 Biji Cili Merah
*2 Sdb sos Tiram
* Sedikit garam
* Sedikit Gula
*2 Biji Tempe-ikut suke potongnya
* Sedikit Udang Basah
* Minyak
* Sedikit Air
Cara-cara:
1.Setelah tempe siap dipotong,goreng hingga garing dan kemudian diangkat dan toskan.ketepikan dulu.
2.Dengan menggunakan kuali yg sama,keluarkan sedikit minyak & tumiskan bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
3.Masukkan sos tiram...isikan udang basah,kacau sebentar dan masukkan pula kacang buncis,garam dan gula.isi sedikit air.
4.Biarkan sebentar,rasa ikut kesesuaian masing2 kemudian baru masukkan tempe,cilipadi yg telah dipotong & cili merah.
5.Kacau lagi dan boleh lah diangkat dan dihidangkan.
Bahan-Bahan:(versi atie)
* Sayur Buncis-potong serong
*3 Biji Bawang siam-hiris
*2 Ulas Bawang Putih-hiris
*3 Biji Ciliapi(xisi pon xpe)
*1 Biji Cili Merah
*2 Sdb sos Tiram
* Sedikit garam
* Sedikit Gula
*2 Biji Tempe-ikut suke potongnya
* Sedikit Udang Basah
* Minyak
* Sedikit Air
Cara-cara:
1.Setelah tempe siap dipotong,goreng hingga garing dan kemudian diangkat dan toskan.ketepikan dulu.
2.Dengan menggunakan kuali yg sama,keluarkan sedikit minyak & tumiskan bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
3.Masukkan sos tiram...isikan udang basah,kacau sebentar dan masukkan pula kacang buncis,garam dan gula.isi sedikit air.
4.Biarkan sebentar,rasa ikut kesesuaian masing2 kemudian baru masukkan tempe,cilipadi yg telah dipotong & cili merah.
5.Kacau lagi dan boleh lah diangkat dan dihidangkan.
Award dari MIZAYUSOF.
Award yg seterusnya mai dari MizaYusof...http://hayworlds.blogspot.com...seorg Adik yg rajen ziarah atie....rajen join GA/Contest...selalu menang dlm GA yg disertai(Tahniah Dik..) & sgt suker mkn sayur(cam k.atie gak.!).makasih la sudi 'anugerahkn' k.atie award 'best blog' nih...best ker?malunya nk gantunggg....ngeeee
Penerima Award seterusnya..
1.EKIN
2.DEQLIS
3.NANI
4.K.ROSALIZA
5.KAZ
6.ZIE FAUZI
7.MAMAUKAIL
8.LOVE
9.SHIORI
10.KELLY
Kepada semua yg namanya trsenarai,sudilah ambik award nie yer.....makasih!
Award yg Tertunggak..Terimakasih!
Hari nie nak gantung award2 yg trtunggak yg diberikan oleh NANI & LOVE..makasih sbb ingat kt atie yer.2 org blogger yg rajen terjah umah atie...masakan depa pon semua sedap2 belaka!tgk gambar pon dh menjejes airliur...sebenarnya ada lg TAGG yg atie kena buat,sok2 lah yer..sbb semua tue soklan maut..hikhik
Award dari NANI...makasih!
Dua-dua nie award dari LOVE..makasih!
Award dari NANI...makasih!
Dua-dua nie award dari LOVE..makasih!
Monday, November 29, 2010
Sup Ayam Dengan Lengkuas.
Salam..selamat tghari semua..masing2 dah mkn tgharikan?.Alhamdllh, atie pon dh siap msk gak...tp lom mkn lg.tggu MyLaling lik keje lar....sebenarnya sup ayam nie ngah ligat brlegar2 kt umah kengkawan semua....trmasuk umah k.rosaliza,ninie,cikmin(depa dh lama try!).atie pon dh trgoda gak...arini mengodek la kt dapur....bahan2 pon mmg dh ada.tadi masa dok rasa sikit kt dapur....mmg sedap!lom lagik mkn ngan nasi & sambal kicap.klu mkn sup ayam...sambal kicap kena ada..baru ada ummphhh....!!klu nak cuba ,resepi ada kt bawah nun..seblm tue,mai rasa kt umah atie dulu..ngeeeee.
BAHAN-BAHAN:(sumber:yani MYR,Ninie)
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.
PENYEDIAANNYA
1.Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. 2.Masak 5 minit lagi.
3.Tambahkn cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat.
4.Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
Sambal kicap versi atie..pedassss nih!
BAHAN-BAHAN:(sumber:yani MYR,Ninie)
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.
PENYEDIAANNYA
1.Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. 2.Masak 5 minit lagi.
3.Tambahkn cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat.
4.Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
Sambal kicap versi atie..pedassss nih!
Kek Mentega Pelangi.
Masih lg n3 trtunggak...rasanya dulu pon atie dh pernah buat kek nie.mmg sedap...cantik lak tue brkaler2(umah org lain lar..!).atie bknnya pandai sgt buat...boleh la tuk makan kami sekluarga(ngee)...yg penting anak2 atie suker sgt ngan kek nie....resepi atie copy dr umah k.ina..makasih kak.klu korang nk cuba resepi ada kt bawah...nak buat pon,atie rasa mudah jer.Daaaaaa...
Bahan-bahan:(sumber K.inaKL)
250 gm mentega
220 gm gula kastor (akak buat 200gm lain kali)
220 gm tepung kek
4 biji telur A
1 sudu teh serbuk penaik
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning.
*akak tambah 1-2 sudu teh pes limau
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan merah, hijau dan kuning campur dengan pes limau.
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna hijau ditengah-tengah tin.Kemudian tuangkan 1 senduk warna kuning diatas hijau tadi dan kemudian warna merah.Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
7. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
8. Bakar kek selama sejam hingga masak. (akak bakar 45 minit ajer)
Bahan-bahan:(sumber K.inaKL)
250 gm mentega
220 gm gula kastor (akak buat 200gm lain kali)
220 gm tepung kek
4 biji telur A
1 sudu teh serbuk penaik
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning.
*akak tambah 1-2 sudu teh pes limau
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan merah, hijau dan kuning campur dengan pes limau.
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna hijau ditengah-tengah tin.Kemudian tuangkan 1 senduk warna kuning diatas hijau tadi dan kemudian warna merah.Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
7. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
8. Bakar kek selama sejam hingga masak. (akak bakar 45 minit ajer)
Kampungku...Rumahku..
Arini nk tempek gambar umah kt kampung atie....sebagai kenangan tuk(cucu cicit atie kelak,Insallh)....tau la depa camna umah moyang depa dulu!..umah nie bkn tpt atie dilahirkan(dulu ada umah lain).rasanya masuk umah nie...dah 3X pindah!...asalnya umah nie,di bina dittp lain(penin pale korang baca yer..hihi)..pastu APAK pindahkn ditanah skrg(sebelah umah Opah atie)...umah APAK ngan umah OPAH mmg dekat...dulu,klu nk bgnkn opah brsahur jerit jer kt tingkap(hikhik..mmg betui nih!..).kt tepi umah atie ada jgk sebuah telaga...airnya sayup ke dalam!...tapi dah lama xguna pon(menjak ada airpaip)...APAK ttp ngan kayu,dawai & zink,takut cucunya main2 kt situ(cucu ATUK mmg 'ligat' semuanya..).walaupon Arwah Opah dh xder tp APAK ttp jaga ngan baik.... bukakkn pintu,tingkap..mlm2 pasangkn lampu.ya la,klu xjaga nanti dimkn anai2 .rumah ini akan ttp jadi kenangan buat atie & adik beradik yg lain bersama Arwah EMAK kami!!.Rindu sgt ngan makkkkk...(sedihnya...).
Antara ayam2 peliharaan ATUK...
Inilah rumah kt kg atie...dari depan!
Dari sisi tepi..yg ujung tue dapornya...
Rumah Arwah Opah sebelah umah kami...
Rumah Arwah opah dr depan...tinggai kenangan..
Telaga yg byk kenangannya..dh xguna lg...masih ada air lg..sejuuukk airnya!
Antara ayam2 peliharaan ATUK...
Inilah rumah kt kg atie...dari depan!
Dari sisi tepi..yg ujung tue dapornya...
Rumah Arwah Opah sebelah umah kami...
Rumah Arwah opah dr depan...tinggai kenangan..
Telaga yg byk kenangannya..dh xguna lg...masih ada air lg..sejuuukk airnya!
Sunday, November 28, 2010
Kek Kukus Lapis Coklat.
Salam & selamat mlm semua..ngah dok bersantai depan tv yer?atie pon dok umah jer mlm nih,sambil bc suratkabar(jgn xcaya..br nk bc suratkabar arini..hihi).lg n3 trtunggak...pertama kali atie buat kek lapis coklat(trgoda negok kt umah kemgkwn yg dh buat..).mmg sedap..lembut..gebu!.atie buat masa siAbang brcuti aritu...dia sorang jer habih 1/2 loyang!..jadinya atie buat lg 1 adunan(Alhamdllh,anak2 suker kek kukus ni..).masa raya aritu pon atie ada buat tuk dibwk ketika blk kg & kasi MIL sekali...sapa2 nk cuba buat blh la tgk resepi kt bwh tue yer...
Bahan-Bahan:(sumber:Yatie-johor)
5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovallette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Cara Membuat:-
1.Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
2.Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
3.Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
4.Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian...satu warna asal dan satu lagi letak serbuk koko dan coklat emulco(gaul sebati..)
5.Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan coklat dulu, ratakan permukaannya dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
6.Buat pula lapisan putih, dan kukus lagi 15 minit...dan seterusnya lapis sehingga habis.
7.Untuk lapisan yang akhir (lapisan putih) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
8.Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
*Penutup kukus hendaklah di bungkus dngn kain supaya air tak menitik diatas permukaan air.
* Kalau suka boleh juga tabur coklat chips di atas setiap lapisan coklat.
Bahan-Bahan:(sumber:Yatie-johor)
5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovallette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Cara Membuat:-
1.Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
2.Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
3.Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
4.Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian...satu warna asal dan satu lagi letak serbuk koko dan coklat emulco(gaul sebati..)
5.Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan coklat dulu, ratakan permukaannya dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
6.Buat pula lapisan putih, dan kukus lagi 15 minit...dan seterusnya lapis sehingga habis.
7.Untuk lapisan yang akhir (lapisan putih) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
8.Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
*Penutup kukus hendaklah di bungkus dngn kain supaya air tak menitik diatas permukaan air.
* Kalau suka boleh juga tabur coklat chips di atas setiap lapisan coklat.
Menu Hari Ini.
Salam semua..selamat brhari mggu.apa program arini?sementara cuti sekolah & kiter pon bercuti arini..leh la bwk anak2 brjalan2kan?sonok klu sekali sekala g bercuti ngan family semua.Arini, atie msk awal sbb tghari nanti ada hal....msk pon simple jer,pecal & sayurannya,telur goreng serta sambal tumis udang.menjak Adik ada kt umah...mmg kena hari2 wat sambal tumis...xkisah la ayam ker...udang ker...sotong ker..janji ada sambal tumis!pastu tgk la nanti.... 3-4 kali dia mengulang mkn(idak gak besau2..hikhik).okey la korang...klu nk ratah pecal ambik jer atas meja tue yer..Daaaa
Pucuk paku,timun,kacang panjang ngan taugeh..klu ada jantung pisang & pucuk ubi lggg sedap!
Buat nambah lauk....ikan takdak lam esbox....
Pucuk paku,timun,kacang panjang ngan taugeh..klu ada jantung pisang & pucuk ubi lggg sedap!
Buat nambah lauk....ikan takdak lam esbox....
Saturday, November 27, 2010
Ada Apa Kat kampung??
Biarlah gambar yg menceritakn segalanya....semuanya hasil 'airtangan' Apak yg amat rajen menanam pelbagai tanaman.semuanya 'menjadi'....trmasuk ternakan ayamnya(bila anak2 blk,ayam Apak mmg selalu jadi korban..hikhik).itulah APAK yg amat atie sayangi....semoga ALLAH panjangkan usia APAK & diberikan kesihatan yg baik ...AMIN.
Pokok Ciliapi yg banyak apak tanam....pedasss
Dulu kecik jer pokoknya...Apak tanam kt depan umah Arwah opah...
Buah Belimbing....sedap buat sambal/isi lam gulai ikan.Nie la pokok asam Gelugur...yg atas tue kecik lagi...nie pon Apak yg tanam gak....
Yg nie dah 'masak'..leh potong & jemur sampai kering...Apak byk jual asam keping nih!kdg2 org dtg umah...cari asam nih!Bunga kantan.....klu blk kg mmg selalu ambik...(byk pokok & bunganya lak tuh!)
Buah limau.....yg nie kt belakang umah..buahnya mmg lebat!
Pokok jambu depan umah..baru nk brbunga....
Nie pokok bunga apa erkh??x gheti namanya,Apak tanam sepjg jalan...
Nama bunga nie pon xgheti gak tapi bijinya warna hitam..dulu2 byk org tanam bunga nih!
Pokok Ciliapi yg banyak apak tanam....pedasss
Dulu kecik jer pokoknya...Apak tanam kt depan umah Arwah opah...
Buah Belimbing....sedap buat sambal/isi lam gulai ikan.Nie la pokok asam Gelugur...yg atas tue kecik lagi...nie pon Apak yg tanam gak....
Yg nie dah 'masak'..leh potong & jemur sampai kering...Apak byk jual asam keping nih!kdg2 org dtg umah...cari asam nih!Bunga kantan.....klu blk kg mmg selalu ambik...(byk pokok & bunganya lak tuh!)
Buah limau.....yg nie kt belakang umah..buahnya mmg lebat!
Pokok jambu depan umah..baru nk brbunga....
Nie pokok bunga apa erkh??x gheti namanya,Apak tanam sepjg jalan...
Nama bunga nie pon xgheti gak tapi bijinya warna hitam..dulu2 byk org tanam bunga nih!
Award Dari Lin Rosly..
Nick Name Tuan Punya Blog:~azatie
Ucapan tuk pemberi Award:
Terima kasih atie ucapkan pada Kak Lin kerna sudi menghadiahkn AWARD nie...cantik ker???bagi atie(tuan punya blog)...blog atie nie manis gitu(hikhik).xder la ,ramai lg yg blognya cantik2...isi citer yg padat & sonok di baca.apa2 pon pada yg sudi brtandang ke blog atie nie..makasih byk2..kunjungan korang mmg amat atie hargai.semoga persahabatan yg trjalin akan brpjgan..INSALLAH.
6 fav artist/singer/group:
sapa erkh????atie jarang dgr radio tapi suker dgr lagu maher Zain & Amrr Diab(kt youtube sambil BW..hihi)
Tagg 10 Blogger:
10 jerrr?????semua blog kt bloglist atie blognya cantik2..camna tuh?jadinya atie nak semua yg ada kt bloglist atie ambik AWARD nih...jgn segan2...malu2...gantung kt umah masing2!!!
Abang Balik Ke Asrama.
Salam..selamat pg,masih lagi n3 trtunggak ttg anak bujang atie yg dah balik semula keasrama!....bila dia dah lama brcuti kt umah,mmg sedih nk pisah ngan Abang.seperti biasa dh sampai asrama Abg..mmg 'banjir' la time nk blk tuh.cuti sekolah Abang nie lain ngan cuti sekolah biasa tue,Insallh bln 12 nanti ada ct lg....ingat baru nk bwk anak2 semua bercuti.xbest brcuti sorang lg anak xder kan?.skrg nie kt umah ada Adik jer(anak pompuan atie)....ada gak kawan atie kt umah(tue sbb jarang atie dpt dok ngadap tenet nih!)...oh ya,masa kami htr Abg blk asrama aritu...mmg 'JAM',mungkin ramai yg balik kg mggu lps kot.apapon,perjlnan kami selamat pergi & balik.Alhamdllh...
Cucu Atuk yg rajen ngapu masa kt kampong aritu...!!(Abg ler..)
Cucu Atuk yg rajen ngapu masa kt kampong aritu...!!(Abg ler..)
Friday, November 26, 2010
Kerabu Mangga.
Salam..Selamat tghari semua..lamanya x citer ttg masak2 kan...nk wat camna,kamera br ambik dr umah MIL.kiranya n3 trtunggak la nie,jgn lak sapa2 mintak kerabu mangga kt bawah tu,,,udah pinissss.atie mmg lama tingin nk mkn kerabu mangga tapi cari mangga muda xder jual.kebetulan masa blk kg aritu,adik lelaki atie bwk mangga muda dr umah MIL dia..mmg rezeki atie la!!mmg sedap betui...ngan masam2 mangga & pedas2 ciliapi..xder la atie ngengces lagik..hihihi.Jom layan resepi milik Nadia MYR..makasih yer..halalkn atie copy resepinya.
Bahan-Bahan:(sumber:Nadia MYR)
1 biji mangga muda
2 sudu sos nam pla (fish sauce)
1/4 cawan kacang
2 biji cili padi-potong2
2 sudu besar udang kering-tumbuk
garam dan gula secukup rasa
1 ulas bawang putih-atie ganti ngan bwg merah hiris
Bahan-Bahan:(sumber:Nadia MYR)
1 biji mangga muda
2 sudu sos nam pla (fish sauce)
1/4 cawan kacang
2 biji cili padi-potong2
2 sudu besar udang kering-tumbuk
garam dan gula secukup rasa
1 ulas bawang putih-atie ganti ngan bwg merah hiris
Satu Hari Ke Seri Petaling.
Salam semua..citer yg dah basi....aritu g Seri Petaling nie,nk cari baju Si Abang la sbb kt situ byk pilihan & kiranya murah2 gak brg2 di deretan kedai kt situ.atie & adik dok lam kete jer....biar Abang ngan Ayahnya menyoping lak.Alhamdllh,dapat gak beli jubah idaman si Abang(yg ada ttp kepala sekali tuh!)& 2 helai T'shirt putih berpoket.Dah lama x sampai ke Seri Petaling nie,dulu mmg setiap mmgu kesini la...byk nostalgianya...