Bahan-Bahan:(sumber:Chef Liza)
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendideh, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
7 comments:
akak punya favourite ni atie...tp kat tempat akak susah nak dapat pucuk paku...kena gi pasar..kat kedai2 biasa tak de.
sedapnya masak lemak ni kaktie...kalau masak lemak sayur2 kampung mmg sedp kan..
salam kasih redha..& Anna..mmg sedap klu buat gulai pucuk paku nih!sedap mkn ngan nasi panas2...
yap mkn ngan nasi panas2, ikan kering jangan lupa...alahai tringatkn kg la plak heheh
bestnyer pucuk paku...takpe..tunggu esok, ada pasar tani..gerenti saya beli pucuk paku
salam so shy lady..mmg sedap mkn ngan nasi panas & ikan masin..siap nambah2 nasik lagi..huuu
salam noorma ..bila masak pucuk paku mesti ingat k.noorma tau!sbb nanti noorma akan jeless..hikhik
Post a Comment