Salam..selamat tghari semua...arini cuaca kt tpt atie...hujan!!...dh lama x ujan...elok ler...bunga pon xyah siram .okey la,arini atie masak gulai pucuk paku(poberet atie)...pucuk paku yg nie mmg fresh...ambik kt kebun di umah MIL semlm.xder la dpt byk...kutip kt tepi2 jer sbb nk masuk lam kebun...takut pacat!!..geliiiiii.nie pon dh lebih dr cukup tuk atie & MyLaling mkn.resepi??masih menggunakn resepi yg bisa atie msk...ikut cara chef Liza.jom makannnnn...
Bahan-Bahan:(sumber:Chef Liza)
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendideh, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
akak punya favourite ni atie...tp kat tempat akak susah nak dapat pucuk paku...kena gi pasar..kat kedai2 biasa tak de.
ReplyDeletesedapnya masak lemak ni kaktie...kalau masak lemak sayur2 kampung mmg sedp kan..
ReplyDeletesalam kasih redha..& Anna..mmg sedap klu buat gulai pucuk paku nih!sedap mkn ngan nasi panas2...
ReplyDeleteyap mkn ngan nasi panas2, ikan kering jangan lupa...alahai tringatkn kg la plak heheh
ReplyDeletebestnyer pucuk paku...takpe..tunggu esok, ada pasar tani..gerenti saya beli pucuk paku
ReplyDeletesalam so shy lady..mmg sedap mkn ngan nasi panas & ikan masin..siap nambah2 nasik lagi..huuu
ReplyDeletesalam noorma ..bila masak pucuk paku mesti ingat k.noorma tau!sbb nanti noorma akan jeless..hikhik
ReplyDelete