Cara-cara
1.untuk inti: blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
2.utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.
3.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.
4.letakkan inti dan tutup kembali.
5.Goreng dengan api yang sederhana.

6 comments:
Morning KakAtie, dah brekpas???
Uish, sedapnya kueyteow ngan cucur badak tuh! my fav!!!! :)
salam jumaat kak atie. alhamdulillah.. kakchik dah bekfes dah tadi tapi kalau nak makan cucur tu rasanya ada ruang lagi ni.
p/s: ada tag, 10 utk akak
suma tu peberet kak rose tau.... nak dtg bawak pinggan ni... jgn tutup pintu tau!
moning Love!!ha'ah k.atie bekpes ngan anak2 & hubby arini...best dpt bekpes sama2!!tp lg 2 hari anak2 dh nk blk..huuuuuu
salam k.chik...pg2 dh meng'tag' k.atie yer!takpe la nanti k.atie jwbkn....Insallh
Salam k.Rose...atie lggggg sukee k.Rose dtg bekpes kt umah atie!!!sila..sila...masuk...
Post a Comment