Tuesday, April 13, 2010

Gulai nangka muda....

Salam semua....baru nk tempek menu masakan tghari atie nie.takpe la,korang sibuk buat menu minum ptgkan...sambil2 tue intai2 la menu tghari atie tadi.menu arini mcm korang tgk kt gambar bwh tu la...salah satunya,gulai lemak nangka muda+ ikan talang.nie poberet atie ngan Mylaling,mkn sampai nambah2...dh x hinggat diet!takpe!takpe!sok pg....atie lari lg pusing 1 taman nie(nk bakar kalori)...hikhik.g market tadi,trnampak lak nangka muda nie(jarang ada)...rembat aje la,kang klu x beli ngencess sampai umah!....atie masak x pekat sgt kuahnya....klu korang nk sedap buat pekat2!!.gulai tue atie mkn ngan ikan goreng garing,sambal belacan(tu pon,dh sedap sgt mkn brduaan...ngeeeee)chauuuuu dulu.


Bahan-bahan:
*1 PAKET NANGKA MUDA(kt pasar ada jual)
*200G TULANG IKAN TALANG MASIN(basuh bersih2)
*1 BIJI KELAPA(asingkn yg pekat & cair)
*2 BIJI BWG KECIL
*4 BIJI CILIPADI(nk pedas blh tambah cili lg)
*1 CM LENGKUAS
*1 SDB SERBUK KUNYIT(klu ada kunyit hidup,lg sdp)
*SEHELAI DAUN KUNYIT(koyakkan)
*2 CAMT HALBA CAMPUR
*SEDIKIT GARAM(kdg2 x pyg isi,sbb ada ikan masin)

Cara-cara:
1.Bersihkn dulu nangka muda,kemudian rebuskan nangka muda dlm periuk hingga setengah empuk,toskan & ketepikan dulu.
2.Sementara itu tumbukkan cilipadi,bawang merah kecil,kunyit hidup,lengkuas hingga lumat,masukkan kedlm periuk & tuangkan santan cair.
3.kacau diatas api hingga mendidih,kemudian masukkan ikan talang , daun kunyit,halba campur serta garam.
4.Setelah mendidih kali yg ke2,masukkan santan pekat & nangka muda yg telah direbus setengah empuk.
5.Rasa kuahnya(samada terasa tawar/masin) ikut citarasa kita,kacau lagi & klu suka boleh isi sedikit 'pak Aji'.
6.Kemudian boleh la diangkat & dihidangkn dgn nasi panas2..slmt menjamu selera!!

No comments:

Post a Comment