Bahan-bahan:
*1 PAKET NANGKA MUDA(kt pasar ada jual)
*200G TULANG IKAN TALANG MASIN(basuh bersih2)
*1 BIJI KELAPA(asingkn yg pekat & cair)
*2 BIJI BWG KECIL
*4 BIJI CILIPADI(nk pedas blh tambah cili lg)
*1 CM LENGKUAS
*1 SDB SERBUK KUNYIT(klu ada kunyit hidup,lg sdp)
*SEHELAI DAUN KUNYIT(koyakkan)
*2 CAMT HALBA CAMPUR
*SEDIKIT GARAM(kdg2 x pyg isi,sbb ada ikan masin)
Cara-cara:
1.Bersihkn dulu nangka muda,kemudian rebuskan nangka muda dlm periuk hingga setengah empuk,toskan & ketepikan dulu.
2.Sementara itu tumbukkan cilipadi,bawang merah kecil,kunyit hidup,lengkuas hingga lumat,masukkan kedlm periuk & tuangkan santan cair.
3.kacau diatas api hingga mendidih,kemudian masukkan ikan talang , daun kunyit,halba campur serta garam.
4.Setelah mendidih kali yg ke2,masukkan santan pekat & nangka muda yg telah direbus setengah empuk.
5.Rasa kuahnya(samada terasa tawar/masin) ikut citarasa kita,kacau lagi & klu suka boleh isi sedikit 'pak Aji'.
6.Kemudian boleh la diangkat & dihidangkn dgn nasi panas2..slmt menjamu selera!!

No comments:
Post a Comment