Saturday, April 17, 2010

Kek pelangi....

Salam semua..slmt ptg korang semua!!ptg ni la br sempat nk wat n3,...bekpes pg tadi atie msk mee goreng je,pastu tghari lak melayan selera siAdik...dia nk mkn butter rice & ayam masak merah.buat ajelh..sok2 dh blk asrama,trkilan lak klu x masakkan ye tak?.ptg nie pulak atie buat kek pelangi...,aritu tgk kt umah k.inakl...arini la br sempat nk buat(bkn x sempat tp mmg nk tggu anak2 blk baru buat!)....dpt gak 1 loyang,siap atie bungkuskn sikit tuk MIL lg tadi.okey la, nk lipat kain yg melonggok tuh....blk kali nie semua baju2,cadar,sarung bantal & selimut siAdik bwk blk umah.ya la, kt sana mcmana lak nk basuh...berat plk tuh!(anak atie dh la kocik je)...sampai kt umah campak jerrrr lam mc basuh.senang sungguh surirmh skrgkn!ngeeeee,chauuuu dulu!!


Bahan-bahan: ( 1 biji kek )
*250 gm butter
*200 gm gula kastor
*4 biji telur gred A
*220 gm tepung naik sendiri
*5 sudu besar air susu
*1 sudu kecil esen vanila
*sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan biru(atie pilih kaler merah,kuning,ijo)

Cara-cara:
1.Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
2.Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
4.Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
5.Bahagikan adunan kpd 4 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning dan biru.
6.Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya, kemudian diikuti warna biru. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna biru. Ulangi proses ini hingga habis.
7.Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment