Monday, April 19, 2010

Muffin kelapa pandan....

Selamat mlm semua....dh mula sunyi umah atie arini,ptg tadi htr siAdik balik ke SABDA...sayu rasa hati bila mulai kemas brg2 dia.ya la,dia dok kt umah 4 hari...dh biasa dgr suara ceria dia...tup!tup!arini dh dia blk keasrama.dr mlm tadi asyik pelok atie jer(mcm xmo pisah)...seperti biasa la klu siAdik lama kt umah pastu dia blk keasrama....mesti banjir bsr la kt SABDA!!...sampai umah trpandang2 kelibat siAdik.tghari tadi atie sempat buat muffin pandan tuk buat jajan siAdik...mkn ngan kawan2.oh ya,pg tadi kitaorg bekpes ngan nasilemak(request siAdik...sebenarnya dr ari sabtu dia dh mintak)...br pg nie atie sempat buatkn.okey la...badan atie nie dh rasa laen jer(mcm nk demam!)...klu atie dh tk update 2-3 hari tue,mmg sah domam la dennnnn!!!chauuu dulu..



Bahan-bahan:
1 cawan tepung naik sendiri (boleh tambah/kurangkan tepung ikut kepekatan adunan
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan marjerin/mentega
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan kelapa parut kering
2 sd besar susu tepung
3 helai daun pandan -dikisar bersama 1/4 cawan air dan ambik jus
1/2 sudu kecil ovallet
Esen pandan, beberapa titik pewarna hijau

Cara-cara:
1.Masukkan jus pandan kedalam periuk dan panaskan. Masukkan juga gula pasir dan susu tepung. Masak hingga semua sebati.
2.Pukul telur dengan mentega dan minyak masak hingga gebu. Masukkan esen pandan,perwarna hijau dan ovalet
3.Masukkan jus pandan tadi. Kacau rata.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit,diselang seli dengan kelapa parut,hingga mendapat adunan yang tak berapa keras, tak berapa cair...kalau ter-keras, boleh lembutkan dengan susu cair.
5.Sendukkan ke dalam acuan muffin (3/4 penuh) dan bakar dengan suhu 180'c selama 40-45 minit/sehingga masak.
6.SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. Salam k.atie..
    wah bestnya muffin pandan ni..
    msti lembut aje bile masuk lam mulut kan..
    dah lama x memuffinkan diri ni :)

    ReplyDelete