Salam semua...pjgnya nama menu atie yer!semlm,masa dok belek2 majalah lama atie tue,trnampak lak menu ikan bawal nie....tgk gambar cam sdp jer.tue la tghari nie,atie try buat.Alhamdllh mmg sedap sbb ada rasa pedas sikit,masam2 sikit...tp ikan bawal atie nie kocik lak(cari bawal yg bsr ,dh habih )...trpaksa la beli mana yg ada jer!guna ikan laen blh gak kot..(firtime buat kena ikut resepi betul2 la...hikhik)....klu guna ikan bawal bsr lg sdp rasanya....sbb yg atie buat pon dh sdp!mkn ngan nasi panas2.....dgn kerabu pucuk paku + kerang(menambah2 Mylaling mkn...Alhamdllh).sapa2 yg nk cuba,atie sertakn resepinya kt bwh tue(ikan dh x nampak sbb ditutupi ngan bhn sampingannya!)
~Resepi ikan bawal masak bombay~
bahan A:
2 ekor ikan bawal yg besar(potong 2)
8 tangkai cili kering(kisar)
3 sdb ketumbar
Sdkt serbuk kunyit
Garam sedikit
Gula sedikit
Bahan B:
2 labu bawang besar(potong dadu)
5 biji buah tomato(potong dadu)
10 tangkai cili hijau(hiris)
50 gm daun ketumbar
3 sdb minyak sapi(atie guna myk msk biasa jer)
Garam secukup rasa.
Cara penyediaannya:
1.sapukan separuh bahan A dgn ikan bawal
2.Kemudian separuh lagi dicampurkan pada bahan B.
3.Panaskan minyak sapi didlm periuk.masukkan bahan campuran tadi & ikan bawal.
4.Masak diatas api yg perlahan sehingga ikan bawal masak.
5.Boleh la dihidangkan panas2.slmt mencuba!!
mmmm bau rempah menu bombay sampai ke bangi tu... syedap leh try..masuk list dulu coz x de stok ikan bawal... kerabu pucuk paku...SK suker tu.. akak nak lunch dulu umah akak
ReplyDeletesalam erma...klu SK suke kerabu pucuk paku kena cari lapucukpaku kt pasar tani kt bangi tue...meh!meh!jemput masuk...
ReplyDeleteSALAM AZATIE..
ReplyDeletewah..ada masak hindustan kat sini
kerabu tu mmg fav akak..ade lg tak..nyum nyum..
kan dah ckp..msti menu kak buat kita telan ayer liur..cdpnye kak..klu dkat2 kita buat muke xmalu dah..nk mtakkk...hihi..
ReplyDeletesalam kak EL...entah la kak,xtau la samada menu hindustan ker...jumpa resepi lam majalah...jom mkn!kerabu pinisssss
ReplyDeletesalam maz...xde la akak msk sedap2 pon...umah kwn2 laen lg sedap depa masak...
ReplyDelete