Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair/susu segar
1/2 sdt esen vanila
Cara-cara :-
1.Panaskan oven terlebih dahulu.
2.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3.Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
4.Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5.Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
6.Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
7.Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
8.Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
*****atie gak xbuat topping sbb mkn camtu pon dh sodap!!

Salam kak atie!!! waaaaaa...nak jadi ank kak atie pulaklah! eheheh.... sure dpt makan apa yg kita suke kalau balik umah cuti2 :D
ReplyDeletesalam atie
ReplyDeletewah..dah sampai sini kek glemer ni akak lum try lagi..masuk list dulu..
Wow, kek nih dah sampai ke umah akak erk? hehe...;)
ReplyDeleteNampak sedaplah...is it more like butter or sponge cake kak???
kan best kalau berjiran dgn atie...:)
ReplyDeleteKak Atie.. jangan dilupai adikmu ini... hi hi hi.. baru jumpa kat umah k.sheila dah sampai umh akak.. kalau finis.. wat tuk erma lg.. memang nampak sedap...
ReplyDeletesalam ika...jadi anak x leh klu nk bermenantu blh la...hikhik
ReplyDeletesalam kak El..ha'ah kek yg sdg famous skrg...sana sini kwn2 try...
ReplyDeleteHello Love...lama k.atie x g umah Love!mesti Love kena try...baru tau camna rasanya...ngeeee
ReplyDeletesalam kamsiah..meh la sebelah umah atie nie kosong.....ngeeee
ReplyDeletesalam Erma...nie kena buat tau ...baking tuk SK erma tue!
ReplyDelete