Salam dihari Rabu semua....semlm ada tetamu mai umah atie...kawan2 MyLaling semuanya,dtg beraya...sempat la atie buat kek pisang nie(menu2 lain,lemang,rendang ayam,mee goreng,kuih2 raya & tembikai susu)..)menu yg simple jer....resepi kek nie adalah yg sgt mudah...& cepat disediakn.tapi atie gunakn pisang emas(derhaka sikittt)...sbb pisang berangan xde...hentam la labu!.lom layan gambar kek atie tuh..Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Bahan-bahan:(sember:sudipkayu..makasih)
7 biji pisang berangan(atie guna pisang emas)
1 cawan minyak masak
2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
3 cawan gandum
Cara-cara
*Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.
*Gaul sebati. (Bahan A)
*Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla .
*Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
*Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
*Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2.
Nie la pisang emasnya..beli jer...pisang kami lom berbuah lagik!!
salam atie....
ReplyDeletewahhhh... dappp nampak kek pisang atie ni... gebussss...
post kan kat nani 2 ketul ye.. :)
kak tie..nampak gebu tul kek pisang nih..nanti bleh try bila2 ada pisang emas
ReplyDeleteSalam
ReplyDeletesaya pun minat makan kek pisang...tapi resepi yg saya ada lain sikit...ada masa bolehlah cuba resepi atie pula...terima kasih sudi kongsi resepi tu...
salam nani...nak nganto pon jauh...cuci2 mata aje la yer..hihihi
ReplyDeletesalam izah..kek pisang nie mcm2 versinya..kdg2 gebu..kdg2 bantat la pulak!klu guna pisang berangan..lagi sodap kot!k.atie ada pisang emas jer...
ReplyDeletesalam kelly...resepi nie pon cilok ngan org laen punya gak..ngeee
ReplyDelete