Thursday, September 30, 2010

Ikan Pari Bakar.

Salam di pagi khamis yg ceriaaa(ceria ker?ngeeee)...pagi nie atie cuma nk kongsikan menu atie semlm sebenarnya....ada tetamu dtg umah!salah satu menu yg atie masak..ikan pari bakar nie la....resepi cilok dr MYR(dz99)...makasih dz!.korang layan la gambar & resepi pon ada klu nk try....Daaaaaaaaaaa(arini atie xde nk brbebel...penat!)

Bahan-bahan:(sumber-dz 99MYR)

Seekor ikan pari bersize sederhana-bersihkan
15 tangkai cili kering
6 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
4 Biji bawang Merah-atie tambah
3 Ulas bawang Putih-atie tambah
3 tangkai serai
1 sdb jintan kasar
1/2 sdb jintan halus
1 inci belacan
Sedikit Gula
Sedikit Garam
Minyak utk mnumis
4 biji limau kasturi
2 Helai daun Limau purut-atie tambah
Aluminium Foil

Cara-cara:

*Blenderkan semua bahan-bahan kecuali Gula,garam,Minyak,Limau kasturi & daun limau purut.
*Kemudian tumiskan semua bahan-bahan tadi sehingga naik minyak,perasakan dgn gula,garam
*Letakan sebahagian sambal tersebut didalam kuali yg telah dialas aluminium foil,kemudian letakan ikan pari,tutup bhgian atas ikan dgn lebihan sambal tadi.
*Perahkan sdkt jus limau kasturi,taburkan hirisan daun limau purut,bungkuskan ikan tadi ngan aliminium Foil & balik-balikkan hingga ikan masak.
*Boleh makan dgn air asam/mkn begitu sahaja pon sedap!



1 comment:

  1. salam kak..kat sini ada satu gerai selalu jual ikan pari bakar..dia punya sambal cicah memang power kepedasannya...harganya pulak murah jer sekeping yg sebesar pinggan lbh kurang harganya 4 hinggit jer..makan berdua pun kenyang....tgok yg akak ni trus rasa nk p beli lak

    ReplyDelete