Friday, September 24, 2010

Kerabu Sotong Thai Style.

Selamat ptg semua....baru nk buat n3 masakan tghari yer(sebenarnya, tadi cal adik atie ...dok gebang pjg la..hihihi).masak pon lambat gak arini....bkn selalu buat perangai camni tau!Alhamdllh,bila MyLaling blk dr sembahyang Jumaat....dah sedia trhidang.arini atie masak simple2 gak...salah satunya kerabu sotong....firstime try nih!...dgr kwn2 citer,sedap....atie pon merajenkn diri buat(sotong pon dah ada lam esbox)...mmg sedap laaaaa!!blm sempat hidang...dok meratah dulu.tapi atie tambah ciliapinya...biar pedasss,lg best.klu ada sapa2 nk try cam atie...bawah tue ada resepinya.Daaaaaaa..


Bahan-bahan:(sumber:joayee,Myresepi)

*satu mangkok Sotong
*2 biji limau nipis
*Daun ketumbar-hiris
*1-2 bawang besar-hiris
*3 sudu besar fish sauce
*1 sudu besar gula
*1 sudu kecil garam -ikut rasa
*5-10 Cili padi (ikut rasa)
*1 biji cili merah-atie tambah

Cara-Cara:(versi atie)

1.Celurkan sotong yg telah dihiris bulat & dibersihkan....ketepikan seketika.
2.Kemudian hiriskan daun ketumbar,ciliapi dan bawang besar,masukkan ke dalam mangkuk yang lain.
3.masukkan sotong yg telah dicelur tadi ke dalam campuran bahan2 hiris & gaul sebati
4.Isikan garam,gula serta fish sauce.perahkan sedikir air limau nipis kedlm kerabu sotong tadi.
5.Rasa masam,masinnya.....masukkan sedikit hirisan cili merah dan boleh la dihidangkan ngan nasi panas.


4 comments:

  1. salam kak yan...pedasssss tue sebenarnya kak..ngeee

    ReplyDelete
  2. Saiam atie..
    Mmg sedapp atie... akak pong slalu juge buat klu ade sotong.. klu kat Trg nie bila musim candat sotong.. banyak ler sotong fresh.. uiskss mmg sodapp.. hehehe

    ReplyDelete
  3. slm atie..sekali-sekala sotong buat kerabu sedap jugak..tapi kat japan ni sotong mahal la..sekali-sekala boleh la

    ReplyDelete