Salam diptg sabtu semua....pagi tadi g pasar pagi kat Pekan Selekoh,Bagan Datok...cdg nk cari udang sbb nk buat sambal tumis udang...arini cdg nk g melawat Adik kt asrama....mmg poberet dia sambal udang nih!....sambil cari udang,beli la sekali sate & kuahnya...pastu nampak lak tapai ubi...murah jer,5 bungkus...2 henggit!...rembat la jgk..hihihi...tadi g melawat Adik kul 2ptg...naik motor jer(jgn x caya....)....bkn ada lesen motor pon(redah jer...tawakkal)....sbb kete lom siap2 lg kt bengkel lps accident aritu(sshnya xde kete...).syian gak kt Adik klu xdtg(atie pon rindu ngan diaaaaa)....harap2 xde la polis tggu kt simpang ke sekolah asrama Adik.Alhamdllh,xde polisss!lega......
Bahan-Bahan:(versi atie)
1 kg udang (sederhana besar) –buang kepalanya & buang uratnya.
Bahan dikisar:(Agak-agak jer)
*Cili Kering-nk pedas isi banyak
*Bawang Merah
*Bawang Putih
*Sedikit Halia
*Sedikit Belacan
*1 Biji Bawang Besar-potong Bulat
*Sekeping Asam Keping
*Sedikit Gula
*Sedikit Garam
*Segenggam Kacang Tanah-Tumbuk halus
*2 cawan Air
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak di dalam kuali,tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau dan garing serta pecah minyak.
2.Apabila bahan kisar sudah garing dan naik minyak masukkan 2 cawan air tadi,biarkan mendidih.
3.Bila sudah mendidih masukkan belacan, garam,gula,asam keping serta kacang tanah yang sudah ditumbuk tadi..biarkan mendidih lagi dan rasa masam,masin dan manisnya.
4.Biarkan mendidih dan hampir pekat barulah dimasukkan udang yang telah siap dicuci...balik-balikan seketika dan barulah diangkat & dihidangkan.
Beli kat pasar pagi..sedap kuahnya...
Beli kat pasar gak....5 bungkus...2 henggit jer...
Sedap nih!...
Hi KakAtie, whoa sedapnye sambal tuh! Sate...aisey teringin nak makan plak! hehehe ;)
ReplyDeleteHi Love....k.tie beli jer sate tue....jom makan..ngee
ReplyDeleteSalam atie..
ReplyDeleteAkak terliur sangat ngan tapai ubi tu... klu makan ngan nyior parut fuhh... sodapp nyer lah...ubi kuning pulak tu... i likee