Bahan-Bahan:(versi atie)
1 kg udang (sederhana besar) –buang kepalanya & buang uratnya.
Bahan dikisar:(Agak-agak jer)
*Cili Kering-nk pedas isi banyak
*Bawang Merah
*Bawang Putih
*Sedikit Halia
*Sedikit Belacan
*1 Biji Bawang Besar-potong Bulat
*Sekeping Asam Keping
*Sedikit Gula
*Sedikit Garam
*Segenggam Kacang Tanah-Tumbuk halus
*2 cawan Air
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak di dalam kuali,tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau dan garing serta pecah minyak.
2.Apabila bahan kisar sudah garing dan naik minyak masukkan 2 cawan air tadi,biarkan mendidih.
3.Bila sudah mendidih masukkan belacan, garam,gula,asam keping serta kacang tanah yang sudah ditumbuk tadi..biarkan mendidih lagi dan rasa masam,masin dan manisnya.
4.Biarkan mendidih dan hampir pekat barulah dimasukkan udang yang telah siap dicuci...balik-balikan seketika dan barulah diangkat & dihidangkan.

3 comments:
Hi KakAtie, whoa sedapnye sambal tuh! Sate...aisey teringin nak makan plak! hehehe ;)
Hi Love....k.tie beli jer sate tue....jom makan..ngee
Salam atie..
Akak terliur sangat ngan tapai ubi tu... klu makan ngan nyior parut fuhh... sodapp nyer lah...ubi kuning pulak tu... i likee
Post a Comment