Ini lak..betik akonya...
Bahan-bahan:
*Sebiji Buah Betik Akar
*Sedikit Gula pasir
*Sedikit Santan
Cara-cara:
1.Buangkan kulit betik akar,kemudian potongkan kecil-kecil pada bentuk yg disukai..biasa potong dadu jer.
2.Masukkan ke dalam mangkuk,biarkan seketika dulu.
3.Bancuh santan tadi,(jangan santan pekat sangat nanti muak) dengan sedikit gula(ikut kemanisan masing-masing).
4.Curahkan ke dalam mangkuk yg berisi dengan betik akar tadi.Simpan di dalam petisejuk seketika.Dan boleh la di makan sejuk-sejuk.
Inilah ghupanya yg dah siap tuk di ngap....

3 comments:
salam kak atie..
nie betik timun kalau oghe kelate panggil..tpt kami..dia ader jalur cam tembikai..thats why nama betik timun kot..(maaf jika silap bg nama).. betik akar nieh..banyak kat area spj kuala selangor nak ke sabak bernam..mmg chemp punya fav,.sbb baunya wangi..lagih satu..kalau kat kelantan..kami makan cicah nise(gula melaka cair)..besttttt..sy belajar cam kak atie buat..tanya org Sekinchan..then dia bg resepi..mmg sedappppppp..
salam chemp...rupanya ada gak kwn k.atie yg suke mkn betik ako nih!ooo br k.atie tau leh mkn ngan manisan....selalu k.atie buat serawa jer...
salam atie...rindu nak tengok resepi atie yg sedap2.lama benar kyatie tak blogging sibuk dengan bisnes.Selamat hari Raya maaf zahir batin.mcamana raya?..miss u a lot.
Post a Comment