Bahan-bahan:(sumber:Raihan-periuk tanah)
*1 peket kue-teow (basuh dengan air dan toskan)- gaulkan dengan 2 sudu besar kicap manis. jika guna kicap masin, tak perlu letak garam dalam masakan
*2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
*3 tangkai daun kucai- potong 1 sm panjang
*segenggam taugeh dibersihkan(kalau tak suka boleh ganti dengan kobis)** k.an suka banyak taugeh
*3 sudu besar cili kisar -kurangkan jika cili jenis pedas
*3 sudu besar kicap manis
*1 sudu teh sos tiram
*1/2 sudu teh garam
*1/2 cawan kerang yang telah direbus dan dikopek kulit
*1/4 cawan air rebusan kulit udang
*1 biji telur A
Cara membuatnya: (proses memasak sangat cepat)- gunakan api sederhana
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali (tak perlu minyak banyak sebab kue-teow dah berminyak). Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak (1 minit). Masukkan kerang dan kucai. Masukkan air rebusan kulit udang, kicap, sos tiram dan garam. Didihkan.
3. Masukkan telur, kue-teow dan taugeh. Kacau sebati. Rasa.. jika kurang masin, tambahkan kicap dan gaul rata.
4. Tutup api dan hidangkan ketika panas.
**** mengikut pengalaman k.An rasa kue-teow goreng lebih sedap jika cukup pedasnya.

4 comments:
keciiikkk je hati bila tengok rumah ada kuew teow nih....sebab sangat suke kuew teow..huhuhu...sodapnyeeee
kuew teow ni atie..saya je yg makan kat umah..tu yg mls nk masak kalau nk makan order je kat kedai hehehe..malas pun yer jugak!
salam izah...pasni leh la g beli & masak2 kan umah kue teow yer..buh kerang..byk2 sikt..ngee
salam cikgu nor..mmg,klu kita jer sorang suka mkn..yg laen xsuka...tue yg xjd masak tuh!
Post a Comment