Bahan-Bahan:(copy:cik Siti,bahrain)
2-3 keping ikan tenggiri (ikut size)
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris tebal
1/2 biji tomato - potong kecil2
2 biji cili merah/hijau - hiris
1/2 sk ketumbar - tumbuk
4 sudu cuka (boleh juga guna air asam jawa)
1 sk gula
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1) Goreng ikan yang dilumur dengan garam dan kunyit. Jgn sampai garing. Angkat..
2) Tumis bawang merah, putih dan halia hingga layu.
3) Masukkan ketumbar... tuang air agak2 paras ikan. Sekalikan juga cili, tomato, cuka, gula, serbuk kunyit dan garam. Biarkan mendidih.
4) Akhir sekali masukkan ikan. Biarkan seketika dan angkat.

4 comments:
Azatieee... sedap nyer lah Acar ikan ituw... lama bebenor akak x makan.. akak mmg suke sangat acar ikan... klu arwah mak akak ade dulu setiap kali akak balik kpg kat Perak mesti die buatkan untuk akak... sebab mmg feberet tuu..
saya panggil ikan masak cuka, sbb letak cuka..hehehe..mmg sedap makan cenggini, tp "Jebat" tu leceh sikit, tak reti makan, sbb tu jarang buat. Kalo buat lauk ni, kena masak lauk lain utk dia..leceh kan..
salam K.Ede...masak ikan camni atie jarang masak sebenarnya tapi xde idea nk msk..buat je la....sdp lak..hikhik
salam noorma..org llaki nie mmg camtu....tue sbb klu ada masakan yg HB k.atie xsuke...xde la k.atie masaknya...sedihkan...ngeee
Post a Comment