Wednesday, October 6, 2010

Daging Dendeng(Ipoh Mali).

UTK MENYERTAI GA ATIE,SILA KLIK SIDEBAR KANAN>>>

Salam semua.....selamat tghari!mesti korang ngah dok rehat2 sambil layan anak2....tgk tv.xde apa yg nak atie citer...cuma nk tayang masakan atie arini...brasaskn daging,udah lama lam esbox..kiranya nie penghabisan stok la(raya punya aritu..hihi).dok google pagi tadi...trpikat la ngan masakan daging dendeng(ipoh mali) nih!....bahan2 pon xbyk,semua ada kecuali sos tomato(atie guna buah tomato..maaf derhaka sikit..)....jgn heran lak ngan namanya(mmg gitu nama resepinya!)....bagi atie resepi nie mmg sedap..makasih pada tuan punya resepi..halalkn yer.Daaaaaaaaaaa...



Daging Dengdeng (Ipoh mali):(sumber:syukzura-friendster)

Bahan-bahan :

1/2 kg daging lembu
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
8-10 biji cili kering (ikut tahap kepedasan masing2 )
3 sudu cili sos
1 sudu sos tomato(xde..ganti ngan buah tomato)
3 sudu sos tiram
Kicap manis secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara2 memasak :

1. Mula2 goreng bawang merah,bawang putih n halia…agak2 dalam separuh garing la…kemudian diikuti dengan cili kering.Bila dh siap digoreng, tumbuk semua bahan2 tersebut.

2. Sambil menggoreng bahan2 yang disebutkan tadi…rebus daging hingga separuh masak.Apabila sudah masak toskan daging tersebut.Potong daging nipis2(Anda boleh potong sebelum direbus atau selepas direbus). Jika anda semua rajin ketuk daging tersebut menjadi leper(atie ketuk ngan lesung batu)

3. Kemudian perap sebentar daging tersebut dengan kicap manis n sos tiram.Terpulang la nak perap kejap or lame…tp nak lg best perap la dlm ½ jam….

4. Okay,seterusnya panaskan minyak n goreng daging yg telah diperap td hingga garing tp jgn terlalu garing…agak2 sesedap garing…klo garing sgt kang keras plak.Angkat daging yang telah siap digoreng.

5. Kemudian tumis semua bahan2 tumbuk menggunakan minyak untuk gorengan daging tadi.Masak hingga garing.Jangan lupa masukkan sos cili,sos tiram,kicap manis n garam secukup rasa.

6. Masukkan daging dan gaul rata dengan bahan tumisan.

7. Siap untuk dihidangkan…Selamat menjamu selera…

9 comments:

  1. salam kak. nak daging sikit..wat makan ngan nasi...

    ReplyDelete
  2. Bestnya Atie...rajin atie masak :)

    ReplyDelete
  3. salam mas...meh!meh!pinggannya..k.atie isikan..

    ReplyDelete
  4. salam kasihredha...ala masakan tuk HB..pahala tuh!ngeee

    ReplyDelete
  5. Bangi mali Ipoh nak makan Daging Dendeng.. mmmm syedapnyer...

    ReplyDelete
  6. nyum2...erkk! dah kenyang mkn daging dendeng k'atie...sedapp

    ReplyDelete
  7. salam erma..dendeng bangi mali..coming soon

    ReplyDelete
  8. sedap ni..lagi2 kalau dpt mkn dgn nsi panas..meletup terangkat..hheeheh..mkn dgn roti pon sodap...

    ReplyDelete