Tuesday, October 5, 2010

Ikan Siakap Sweet & Sour.

Setelah 2-3kali asyik kuar masuk esbox...maka akhirnyaaaaa...arini menjadi gak ikan siakap sweet & sour atie...!ikan tue pon dh penat....kejap lembik...kejap kejung...nk buat camna..kdg2 MyLaling tue klu nk g mana2 bkn nk plan(terus ajak g je)..walhal pg2 atie dh kuarkn ikan/ayam dr lam esbox..kami dh pon mkn tghari....jgn xcaya,sebelah ikan tue....Laling atie sorang je mkn....jgn sapa2 mintak(tinggai sebelah ikan je lagi..nk buat mkn mlm lak)..klu dtg umah,layan gambar yrrrr....bleh ker????

Bahan-bahan:(sumber:IKA(arah)

Utk Ikan Goreng
Ikan - terpulang la ikan apa yg sesuwai digoreng(atie guna ikan siakap)
*garam
*serbuk kunyit
*tepung jagung
*tepung kentucky - optional(xde)

Utk Sos
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sudu makan sos tomato(atie ganti ngan buah tomato)
2 sudu makan sos chili
1 sudu makan sos tiram
sedikit air
1 keping nenas dalam tin - potong dadu(x isi)
sedikit air nenas
lada benggala merah dan hijau - potong dadu
garam dan gula


Cara-cara
Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit.
Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.
Tuangkan ku
Hiaskan ikut suka dan hidangkan
ah@sos ke atas ikan tadi.

15 comments:

  1. sedapnya ikan tu...saya pun suka msk camni..

    ReplyDelete
  2. tue lacam terasa manis2..masin2..masam2..mkn lakngan nasi panas...sedapppp

    ReplyDelete
  3. yummy yummy...sedap nya...
    kita msk ikan selar je hr ni..hhehehehe

    ReplyDelete
  4. Salam K.Atie cayang... rindunya...lamanya x lepak umah akak... tq selalu singgah umah.. bz hu hu hu... nak juga lauk sedaptu..

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya.. nak try la.. tapi xtau la nak guna ikan ape. ikan2 kt Australia ni x sedap. x mcm kt Malaysia.. boleh ke guna ikan salmon? hehe..

    ReplyDelete
  6. Salam kak atie! alamakkk kita dtg lmbtlah! mesti dah habis tinggal tulang pastu tulangnyer mesti dah tumbuh pokok hihihi.... penat lah kak balik dr sekolah golek2 jap pastu terus jd malas :D

    ReplyDelete
  7. salam kasih redha...nanti cuba la...mmg sedap!

    ReplyDelete
  8. salam ekin..ikan apa2 pon blh dicuba...pasti jilat jari...!

    ReplyDelete
  9. salam erma...biasa la erma keje,blk dah letih!

    ReplyDelete
  10. salam amir said...rasanya ikan apapon blh kot sbb yg penting bahan2 sos tue la yg menyedapkn ikan tuh!cuba laa...

    ReplyDelete
  11. salam ika...resepi nie mmg sedap sgt ika..makasih yer!

    ReplyDelete
  12. Salam Lebaran Dik Atie....maaf zahir batin....wah sweet & sour ya...dah abis??? Akak tunggu malam karang kita makan yang sebelah lagi tu sama-sama....!Boleh tak?

    ReplyDelete