Bahan-bahan:(sumber:IKA(arah)
Utk Ikan Goreng
Ikan - terpulang la ikan apa yg sesuwai digoreng(atie guna ikan siakap)
*garam
*serbuk kunyit
*tepung jagung
*tepung kentucky - optional(xde)
Ikan - terpulang la ikan apa yg sesuwai digoreng(atie guna ikan siakap)
*garam
*serbuk kunyit
*tepung jagung
*tepung kentucky - optional(xde)
Utk Sos
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sudu makan sos tomato(atie ganti ngan buah tomato)
2 sudu makan sos chili
1 sudu makan sos tiram
sedikit air
1 keping nenas dalam tin - potong dadu(x isi)
sedikit air nenas
lada benggala merah dan hijau - potong dadu
garam dan gula
Cara-cara
Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit.
Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.
Tuangkan kuHiaskan ikut suka dan hidangkan
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sudu makan sos tomato(atie ganti ngan buah tomato)
2 sudu makan sos chili
1 sudu makan sos tiram
sedikit air
1 keping nenas dalam tin - potong dadu(x isi)
sedikit air nenas
lada benggala merah dan hijau - potong dadu
garam dan gula
Cara-cara
Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit.
Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.
Tuangkan kuHiaskan ikut suka dan hidangkan
sedapnya ikan tu...saya pun suka msk camni..
ReplyDeletetue lacam terasa manis2..masin2..masam2..mkn lakngan nasi panas...sedapppp
ReplyDeleteboleh cuba nie... =))
ReplyDeletesilakan sheila..ikan apa2 pon blh guna...
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeleteyummy yummy...sedap nya...
ReplyDeletekita msk ikan selar je hr ni..hhehehehe
Salam K.Atie cayang... rindunya...lamanya x lepak umah akak... tq selalu singgah umah.. bz hu hu hu... nak juga lauk sedaptu..
ReplyDeletewah sedapnya.. nak try la.. tapi xtau la nak guna ikan ape. ikan2 kt Australia ni x sedap. x mcm kt Malaysia.. boleh ke guna ikan salmon? hehe..
ReplyDeleteSalam kak atie! alamakkk kita dtg lmbtlah! mesti dah habis tinggal tulang pastu tulangnyer mesti dah tumbuh pokok hihihi.... penat lah kak balik dr sekolah golek2 jap pastu terus jd malas :D
ReplyDeletesalam kasih redha...nanti cuba la...mmg sedap!
ReplyDeletesalam ekin..ikan apa2 pon blh dicuba...pasti jilat jari...!
ReplyDeletesalam erma...biasa la erma keje,blk dah letih!
ReplyDeletesalam amir said...rasanya ikan apapon blh kot sbb yg penting bahan2 sos tue la yg menyedapkn ikan tuh!cuba laa...
ReplyDeletesalam ika...resepi nie mmg sedap sgt ika..makasih yer!
ReplyDeleteSalam Lebaran Dik Atie....maaf zahir batin....wah sweet & sour ya...dah abis??? Akak tunggu malam karang kita makan yang sebelah lagi tu sama-sama....!Boleh tak?
ReplyDelete