Sunday, October 10, 2010

Sambal Tumis Sotong.

UTK MENYERTAI GA & SENARAI NAMA2 PEYERTAAN,SILA KLIK SIDEBAR >>>


Baru balik dari ziarah Adik kt asrama SABDA...syian dia dh lama tggu!arini atie bwk nasi, sambal tumis sotong(poberet Adik),ayam goreng berempah & roti Sosej + sos.Turut sama, kawan2 Adik ...meriah la meja kantin ngan celoteh Adik & kwn2nya...segan la pulak ngan kwn2 Adik sbb bwk makanan simple jer!...Adik pon xgtau,kwn2 dia nk join sekali mkn....beli sdkt makanan kt kantin, buat tambahan.kami tak lama pon kt sana sbb Adik bgtau dia nk ulangkaji pelajaran.lps salam adik(kiss sekali...miss you Dik!) & kwn2nya....atie pon balik ler,singgah umah MIL jap(kabare mak?)ngeeee..Daaaaaa



Bahan-Bahan:(versi atie)

*2 Biji Bawang Besar
*6 biji Bawang Siam(klu masak..wangi jer)
*1 inci Halia
*4 Ulas Bawang Putih
*1 senduk Cili Blender(ikut kepedasan masing2)
*1 Keping Asam Keping
*Sedikit Belacan

*Semua bahan- bahan di kisar kecuali asam Keping & cili blend.

8 Ekor sotong saiz Besar(dibersih & ditoskan)
1 Sudu Besar Sos Tiram
Sedikit Gula Pasir(atie msk mmg isi gula..xde isi 'pak aji')
Segenggam Ikan Bilis(goreng garing..pastu ramas)
Minyak utk menumis
Sedikit Air


Cara-cara:
1.panaskan minyak di dalam kuali,kemudian tumiskn bahan-bahan kisar hingga naik wangi.
2.kemudian baru masukkan cili kering yg telah diblend...biarkan tumisan garing serta naik minyak.
3.Masukkan sedikit air & biarkan mengelegak seketika..apabila air hampir surut baru masukkan sos tiram,garam serta ikan bilis garing yg telah diramas tadi.
4.kemudian baru masukkan gula dan asam keping....biarkan mengelegak lagi.rasa masam,masin & manisnya baru la masukkan sotong.jgn masak trlalu lama..agak2 sotong dh masak...boleh la diangkat.



Nie paste sambal tumis...atie mmg buat byk..klu nk numis udang/ikan/sotong/telor...mudah jer,cedok dr lam tapaware...malasss nk menumis tiap kali nk buat sambal....ngee

No comments:

Post a Comment