Selamat berhari mggu!!arini korang xde plan nk g mana-mana?...Insallh,klu jadi la.... atie nk g melawat Adik kt asrama(mggu lps tk g..).mcm2 barang dia suh beli & bwk!pastu tepon byk kali,suh ibunya dtg gak....tue la dia perangai anakdara atie nan sorang nih!...tuk sarapan pg nie(atie jarang tayang menu pgkan?...(bkn apa kdg2 simple jer....segan nk tayang)...atie masak cucur udang geragau,copy dr umah K.Nor & MG gak..makasih K.Nor!udang geragau tue dah lama atie beli...dh kejung lam esbox...nampak resepi nie dari umah K.Nor semlm,pagi nie try buat....mmg sedap!!jom layan cucur atie...
CUCUR UDANG GERAGAU(sumber:K.Nor(secubitgaram & MG)
BAHAN-BAHANNYA :-)
70 g udang geragau kering (kalau yang segar, guna 150 g)
1 biji bawang besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
1 biji cili hijau hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris(atie ganti ngan daun kuchai)
3/4 camca teh garam
1 camca teh baking powder ~ k.nor gantikan dgn 1 sk yis
2 cawan tepung gandum
1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
Sos cili, sebagai pencicah
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru.
CUCUR UDANG GERAGAU(sumber:K.Nor(secubitgaram & MG)
BAHAN-BAHANNYA :-)
70 g udang geragau kering (kalau yang segar, guna 150 g)
1 biji bawang besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
1 biji cili hijau hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris(atie ganti ngan daun kuchai)
3/4 camca teh garam
1 camca teh baking powder ~ k.nor gantikan dgn 1 sk yis
2 cawan tepung gandum
1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
Sos cili, sebagai pencicah
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru.
2.Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
3.Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
4.Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
5.Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi.
3.Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
4.Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
5.Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi.
sedapnya cucur udang geragau...merrata2 orang dah buat, jeless ni..
ReplyDeleteatie, tumpang makan cucur :)
ReplyDeletesedap nampak cucur udang tuu atie .. ieda kalau buat cucur udang biasa jer .. hehehe nie resepi baru nie .. leh buat petang nie :))
ReplyDeletewah dah smpi teluk intan ye atie ,mie pun ade stok tak terbuat jugak lagi ni
ReplyDeletesalam mas..nagah famous cucur geragau nih!
ReplyDeletesalam k.nor...meh ler dtg umah..ngee
ReplyDeletesalam ieda,sekali sekala kiter tukar selera lak!ptg nanti atie dtg umah yer..
ReplyDeletesalam mimi..tue la dr trngganu...cucur udang geragau mainya..hikhik.bila lak nk sampai penang?
ReplyDelete