Saturday, October 23, 2010

Udang Goreng Tepung.

Selamat mlm....xder apa nk citer....cuma nk tempekkan menu sampingan atie tuk tghari tadi.....udang tue MyLaling beli ngan kawan dia...dpt la murah sikit....mmg puas mkn sbb saiz bsr.goreng pon xbyk,buat mkn berdua jer.resepi ambik kt MYR(haz amon)....makasih haz.klu ada sapa2(semua dh pandaikan???...ngeee)nk try la..copy jer kt bawah nun.okey la nk layan cerekarama jap.....Daaaa



Bahan-Bahan:(sumber:haz amonMYR)

1 kilo udang (sederhana besar)
1 1/2 cawan tepung kek (self raising flour)
1 sudu besar serbuk kunyit
2 biji telur
sedikit air
sedikit garam

Cara-cara

1.Kopek kulit udang (tinggalkan bahagian ekornya), cuci dan toskan airnya.
2.Sementara itu, gaul sebati telur, garam, serbuk kunyit, tepung dan sedikit air. 3.Agak2 pekat, jangan terlalu cair.
4.Celupkan udang dan goreng secara deep fry hingga kekuningan. Angkat dan hidangkan (boleh dingap dengan apa2 sos pilihan)


12 comments:

  1. sedapnya! hari ni pun miza masak udang goreng tepung :)

    ReplyDelete
  2. owh bole guna tepung kek yeh utk goreng2...ada beza ke rs nya nnti?? nak cubalah...esok nak gi pasar beli udang...hehe...terliur laks....

    ReplyDelete
  3. aduhhhhh.penatnya.dok wat N3 GA tu...lapo la pulak...teliuq la nengok udang goreng tu ..tp mai lama dah...puan umah x idang2 lg....cepat laaaaaa....kang abis lak...hhhuuuwaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. sedap...sedap2...kt usm susah nk jumpe udang goreng tepong ni..hahahha

    ReplyDelete
  5. salam Qieranna..blh cuba,ada kelainan nyer..

    ReplyDelete
  6. salam k.anim..mmg sedap kak...cicah ngan sos!

    ReplyDelete
  7. salam ieta..tahniah byk join GA..sok2 menang leh kongsi hadiah ngan k.atie yer!

    ReplyDelete
  8. salam Ekin..nk join mkn udang...mai umah k.atie nooooo...

    ReplyDelete
  9. salam sarzli...suh org kantin masak udang esok yer...

    ReplyDelete