Wednesday, November 10, 2010

Lemak Putih Bayam & Ikan Sepat Masin Bercili.

Salam..dah makan tghari?Alhamdllh...atie pon dah mkn ngan MyLaling tadi,msk pon simple jer!.pg tadi g pasar beli sayur bayam sikit...ingat nk masak rebus jer...cicah sambal belacan tp trbantut niat nk msk camtu SBB MyLaling xsuke bau sambal belacan!syian atiekan?mula kawen dulu 'seksa' gak nk makan(xde sambal belacan) tapi lama2...okey la.tapi klu blk kg atie..mmg pekena habis2an sambal belacan nie.jadinya ,atie msk la lemak putih jer,pastu goreng ayam & msk ikan sepat masin bercilipadi(brasap2 tinge mkn!..xdpt sambal belacan,nie pon jadi la!).klu nak cuba resepi bayam atie nie,ada kt bawah yer..Daaa


Bahan-bahan:(~azatie~)

1 ikat bayam
3 biji bawang merah
4 Biji Ciliapi
sedikit Belacan
Segenggam udang kecik/ikan bilis(ikut suka masing2)
2 cawan santan
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 Biji cili Merah(ptg serong)


CARA MEMASAK :

1.Siangkn/bersihkan sayur bayam,asingkan batang & daunnya...rendam dlm besen & isi sedikit garam(tuk bersihkn sayur dr bhn2 asing..pasir/serangga)
2.Tumbukkan cilipadi bersama sedikit garam hingga lumat.baru masukkan sedikit belacan & bawang merah serta ikan bilis.klu isi udang xpyh tumbuk!
3.Ambil periuk dam masukkan bahan2 tumbuk & batang bayam,isikan santan...masakkan diatas dapur hingga mendidih.bila btg bayam dah empuk,
4.Masukkan daun bayam beserta gula sdkt,garam(rasa dulu,sbb masa tumbuk dah isi garam..kgd2 memadai..klu kurang blh tambah).hampir masak baru masukkan cili merah.kemudian boleh la diangkat.hidangkn.


Nie la yg buat atie nambah2 nasik...berasap tinge oooo!

5 comments:

  1. mas pun suka masak lemak putih bayam ni...makan ngan ikan goreng dan sambal belacan memang sedappp...

    ReplyDelete
  2. erkkk sedapnya masak lemak putih bayam ngan ikan masin ni...telan air liur jap :D

    ReplyDelete
  3. mak aihh..terliur tgk ikan sepat masin bercili tu..pekene time hujan2 dgn nasik panas nie mmg kaww..

    ReplyDelete
  4. time hujan hujan cm ni...lauk yg simple jd sedap hingga menjilat jari lah... :)

    ReplyDelete
  5. yang ini tak de sambal belacan pun tak pe.... layan....

    ReplyDelete