
Bahan-bahan:(~azatie~)
1 ikat bayam
3 biji bawang merah
4 Biji Ciliapi
sedikit Belacan
Segenggam udang kecik/ikan bilis(ikut suka masing2)
2 cawan santan
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 Biji cili Merah(ptg serong)
CARA MEMASAK :
1.Siangkn/bersihkan sayur bayam,asingkan batang & daunnya...rendam dlm besen & isi sedikit garam(tuk bersihkn sayur dr bhn2 asing..pasir/serangga)
2.Tumbukkan cilipadi bersama sedikit garam hingga lumat.baru masukkan sedikit belacan & bawang merah serta ikan bilis.klu isi udang xpyh tumbuk!
3.Ambil periuk dam masukkan bahan2 tumbuk & batang bayam,isikan santan...masakkan diatas dapur hingga mendidih.bila btg bayam dah empuk,
4.Masukkan daun bayam beserta gula sdkt,garam(rasa dulu,sbb masa tumbuk dah isi garam..kgd2 memadai..klu kurang blh tambah).hampir masak baru masukkan cili merah.kemudian boleh la diangkat.hidangkn.

mas pun suka masak lemak putih bayam ni...makan ngan ikan goreng dan sambal belacan memang sedappp...
ReplyDeleteerkkk sedapnya masak lemak putih bayam ngan ikan masin ni...telan air liur jap :D
ReplyDeletemak aihh..terliur tgk ikan sepat masin bercili tu..pekene time hujan2 dgn nasik panas nie mmg kaww..
ReplyDeletetime hujan hujan cm ni...lauk yg simple jd sedap hingga menjilat jari lah... :)
ReplyDeleteyang ini tak de sambal belacan pun tak pe.... layan....
ReplyDelete