Bahan-bahannya:
1 sisir pisang Abu(pisang lain pon blh)
1/2 biji gula melaka
200ml Santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
Sedikit garam
Gula pasir secukup rasa
Sedikit biji sagu(basuh & toskn)
Sedikit Air
Cara-caranya:
1.Buangkan kulit pisang dan potong pisang secara menyerong(ikut suka masing2 cara nk memotong pisang tue..))
2.Masakkan sekejap diatas dapur bersama air(agak2 pisang tenggelam).masukkan juga daun pandan.***klu xmo buat cara camni pon blh..terus isi santan!tapi atie suker pisang tue jadi lembik sikit..
3.Agak2 pisang lembut, masukkan santan pekat,gula dan gula melaka..biarkan didih baru masukkan biji sagu & garam(biar rasa lemak2 gitu).sesuaikn rasa manisnya ,baru la diangkat.
4.Hidangkan.....syurpppp!
1/2 biji gula melaka
200ml Santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
Sedikit garam
Gula pasir secukup rasa
Sedikit biji sagu(basuh & toskn)
Sedikit Air
Cara-caranya:
1.Buangkan kulit pisang dan potong pisang secara menyerong(ikut suka masing2 cara nk memotong pisang tue..))
2.Masakkan sekejap diatas dapur bersama air(agak2 pisang tenggelam).masukkan juga daun pandan.***klu xmo buat cara camni pon blh..terus isi santan!tapi atie suker pisang tue jadi lembik sikit..
3.Agak2 pisang lembut, masukkan santan pekat,gula dan gula melaka..biarkan didih baru masukkan biji sagu & garam(biar rasa lemak2 gitu).sesuaikn rasa manisnya ,baru la diangkat.
4.Hidangkan.....syurpppp!
sy suka pengat pisang..
ReplyDeletepengat ubi steler pun suka...
meh la temankn HB saya makan..hihi
ReplyDeleteSalam rindu kak Atie... wah.. erma ingat hasil kebun akak pisang tu he he he...akak cantik langsir baru..
ReplyDeletememang sedapp kak .. pengat pisang makan dgn teh tarikkk hahahah peberet ieda tuuuu perghhhh :))
ReplyDeleteaduhai sdpnye la pengat pisang. asal masuk blog kak atie je sure rasa lapar...huhuhu
ReplyDelete