Wednesday, November 10, 2010

Pengat Pisang.

Salam dihari rabuuu....jgn dok heran lak,pagi2 atie dh menayang pengat pisang.ptg semlm buat nie(MIL kasi pisang aritu).dah lama x mkn pengat pisang!...tue yg bila dpt mkn bermangkuk2(terussss diet hanyut kelautt..hihi).balancenya lak simpan lam esbox...myLaling suker klu mkn pengat/bubur sejuk2 nih!.resepinya ikut versi atie lar...masing2 ada cara masaknyakan?...cara atie camni la....


Bahan-bahannya:

1 sisir pisang Abu(pisang lain pon blh)
1/2 biji gula melaka
200ml Santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
Sedikit garam
Gula pasir secukup rasa
Sedikit biji sagu(basuh & toskn)
Sedikit Air

Cara-caranya:
1.Buangkan kulit pisang dan potong pisang secara menyerong(ikut suka masing2 cara nk memotong pisang tue..))
2.Masakkan sekejap diatas dapur bersama air(agak2 pisang tenggelam).masukkan juga daun pandan.***klu xmo buat cara camni pon blh..terus isi santan!tapi atie suker pisang tue jadi lembik sikit..
3.Agak2 pisang lembut, masukkan santan pekat,gula dan gula melaka..biarkan didih baru masukkan biji sagu & garam(biar rasa lemak2 gitu).sesuaikn rasa manisnya ,baru la diangkat.
4.Hidangkan.....syurpppp!











5 comments:

  1. sy suka pengat pisang..
    pengat ubi steler pun suka...

    ReplyDelete
  2. Salam rindu kak Atie... wah.. erma ingat hasil kebun akak pisang tu he he he...akak cantik langsir baru..

    ReplyDelete
  3. memang sedapp kak .. pengat pisang makan dgn teh tarikkk hahahah peberet ieda tuuuu perghhhh :))

    ReplyDelete
  4. aduhai sdpnye la pengat pisang. asal masuk blog kak atie je sure rasa lapar...huhuhu

    ReplyDelete