Friday, November 5, 2010

Udang Salut Tepung & Gulai Pucuk Ubi.

Salam di hari Jumaat yg mulia ini...masing2 dh pon menjamu selerakn?Alhamdllh!g bercuti ke mana arini/blk kg?..maklum la sempena cuti deepavalikan?.ptg nanti atie cdg nk g umah MIL ,Insallh.okey la, dh lama x tayang masakan....menu arini simple jer...udang salut tepung,gulai pucuk ubi & sambal ikan.udang tue atie goreng byk sbb anak pompuan & Laling atie suker ratah2 gitu ngan sos.lupa lak,pada yg telah menziarah 'baby' baru atie..makasih kerana brkunjung...Daaaaa



Bahan-Bahan:(sumber:noreen)

20 ekor udang harimau
minyak masak

Bahan2 A:
1 biji telur putih
3/4 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
sedikit serbuk lada sulah

Bahan2 B:
200gm tepung naik sendiri
garam secukup rasa
1 cawan (250ml) air sejuk

Cara-cara:

1. kupas kulit udang cuma tinggalkan bahagian ekor sahaja
2. cuci dan toskan kering2 kemudian gaul dengan bahan2 A dan perapkan selama 30 min
3. sementara itu gaulkan bahan2 B hingga sebati
4. panaskan minyak, celupkan udang ke dalam adunan B kemudian gorengkan sehingga masak dan kekuningan(atie celup semua sekali..hihi)

5 comments:

  1. sedap nau nengok menu ni. tambah udang celop tepong tuuu :)

    ReplyDelete
  2. Waduh terliur nengok udang celup tepung tu makan lak ngan masak lemak pucuk ubi. Mak mentua lalu belakang pun tak perasan, hehehe

    ReplyDelete
  3. hohoho...akak ni taww...suka menjeleskan orang kat KL ni..sini payah jumpa pucuk ubi, kalau ada pun daun ubi jer yang lebih...

    ReplyDelete
  4. perut berbunyi tengok udang tu..oohh..mesti cuba cuti sem ni

    ReplyDelete