Salam & selamat mlm....sdg buat apa tue? apam pisang nie(kebetulan ada balance pisang emas aritu)..atie buat tghari tadi(lps masak tghari ler..)...bkn apa cdg nk g umah MIL pd ptgnya(bwk tuk buah tgn la..).atie guna acuan lompang jer...comei2 gitu!.Alhamdllh, MIL suker lak sbb apam nie lembut,pastu xbape manis sgt.makasih pada kakcikrecipes.jom layan apam pisang...psst***jiran india ngah dok 'berperang' main mercun...arini xtau la kul bape kami baru leh tido!Daaaaa....
Bahan-Bahan :(sumber:k.Chik Recipes)
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas
3/4 cawan mentega - dicair dan disejukkan
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula pasir
sedikit garam
Cara penyediaan :
1.Tepung gandum diayak dengan baking powder dan baking soda. Pisang dilecek halus dan digaul dengan garam.
2.Pukul telur bersama gula hingga sebati, masukkan mentega cair dan tepung yang telah digaul rata bersama baking powder dan soda.
3.Tuang ke dalam loyang yang telah dilenser dengan mentega. Kukus selama 45 minit. 4.Pastikan kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan angkat tutup kukusan dengan perlahan supaya wap tidak jatuh ke dalam kuih.
Yg lam bekas nie..nk bwk g umah MIL ptg tadi..
ala..comelnya...mcm syg nk mkn..hihi
ReplyDeletesedapnyaaa, ain biasa makan apam beras jer...
ReplyDeleteSalam atie..
ReplyDeleteMalam2 baru boleh singgah umah atie.. sedap nye apam pisang tu... uiissk wat lapor jew... tengah2 mlm nie...
menyelerakan!!...kalau dapat kat danial nie mau 4 ketul dia makan...ekeke
ReplyDeletesalam ekin...mcm2 patern ada yg trnganga...trkembang..hikhik
ReplyDeletesalam Ain..pasni tukar versi pisang lak..
ReplyDeleteSalam K.Ede..biasa la..mlm2 br kita dpt bertenet..br sempat nk BW
ReplyDeletesalam sheila...sat lagi acik atie htr tuk danial yer..
ReplyDelete