Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
1 Sdb Sos Tiram-atie tambah
4 batang Putik Jagung-atie tambah
2 Biji Cili Hijau-hiris-atie tambah
2 Biji Cili Merah-hiris-atie tambah
Cara-Cara:
1.Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
2.Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
3.Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
4.Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
5.Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
6.Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
7.Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
8.Kacau seketika & angkat.
Cara-Cara:
1.Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
2.Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
3.Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
4.Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
5.Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
6.Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
7.Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
8.Kacau seketika & angkat.
salam hari jumaat.. sedapnya.. nak singgit nak singgit ;)
ReplyDeletesalam ..
ReplyDeletemeh dtg amik award dr deqlis..
http://ellismelia.blogspot.com/2010/12/deqlis-nak-kasi-award.html
nampak sedap..tp deqlis tak makn daging... selalu tukar ke ayam:-)
k atie... kenapa kat kedai tue daging masak merah dia merah semcm
ReplyDeletesedapnya kak ..
ReplyDeleteterliur saya nie .. kat umah ada daging ... ermmm got idea nowwww :))
ini memang sedap... kesukaan kakyong gak ni..
ReplyDelete