Bahan-bahan ( 30 biji ikut saiz )(Sumber:Aisyah MYR)
Bahan A:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
3 sudu besar gula kastor(gula pasir dikisar ngan blender pun boleh)
*Tambah 1/2 camca teh garam
Bahan B:
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast- tambah 20ml air tambahan jika perlu
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast- tambah 20ml air tambahan jika perlu
Cara-cara
1.Satukan semua Bahan A. Buat lubang kat tengah adunan, kemudian masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A.
2.Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
3.Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan. (Kalau nak letak inti)
4.Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.(Jangan lebih masa, nanti terlalu naik-bila masak serap minyak)
5.Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.
1.Satukan semua Bahan A. Buat lubang kat tengah adunan, kemudian masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A.
2.Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
3.Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan. (Kalau nak letak inti)
4.Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.(Jangan lebih masa, nanti terlalu naik-bila masak serap minyak)
5.Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.
nak satu pinggan..hehe..tamak sikit..
ReplyDeletewah nad_ira...satu pinggan tue...
ReplyDeletehehe..deqlis nak jugakkk..:-)
ohh ada buh shortening yer.. nk try laa... wat dl tak buh shortening..thx for d resepi:-)
baru buat semalam...bentuk heart celup white choc, zigzag dgn coklat cair...mabeles. donut suria mmg best. salam kenal.
ReplyDeleteSalam Atie...
ReplyDeleteGebus! Betul Dona Tu...Bertuahnya Pagi Ni Singgah Umah Ate Dapat Award Dan Jamu Mata Dengan Donat...Perut Lapar Ni Belum Bfast....
kakyong fail la bab buat donut ni....
ReplyDelete