Saturday, December 18, 2010

Tumis Kacang Panjang + Udang.

Salam semua..selamat bercuti gak!...atie xder g mana2 pon, bz kt umah...biasa la surirumah sepenoh masa cam atie nie...anak pon ada blk brcuti.kena la habihkn masa ngan anak...sok2 depa dh blk asrama,rindu lak!.sarapan kami pagi tadi ngan kue-teow jer...& tuk tghari lak atie masak tumis kacang panjang+ udang,cendawan masak bening & sambal sotong(hari2 mesti ada sambal kt umah atie..klu xder,xselera nk mkn...).sbb tue la stok cili blend kena sentiasa ada kt umah nie....cpt habih lak tu!...family atie mmg kuat makan pedasssss...kt bawah atie sertakn resepi tumis kcg panjang yg simple..cam biasa atie buat...Daaaa

Bahan-Bahan:

6 Tangkai Kacang Panjang
1 Biji Bawang Besar
1 Ulas bawang Putih
4 Biji Ciliapi
1 Biji Cili Merah
1 sdb Sos Tiram
Sedikit Air
8 Ekor Udang Basah

Cara-Cara:
1.Potongkan kacang panjang secara serung/ikut suka masing2.ketepikan.
2.Panaskan kuali dan tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau.masukkan sos tiram dan kacau seketika.
3.Masukkan udang,ciliapi dan kacang panjang,kacau lagi.tambah sedikit air.
4.Masukkan cili merah yg telah dipotong.apabila kacang panjang dah mulai empuk baru la diangkat.


5 comments:

  1. salam azatie..tengok gambar goreng kacang panjang tu..sedap pulak..nak masak jugak la esok..he he lama tak makan kacang panjang..asek kacang buncis je..

    ReplyDelete
  2. salam kak Erna...kt umah nie pon atie & HB jer yg suker sayur...amak dara atie tue bkn minat sayur2 nih!

    ReplyDelete
  3. ermm sedap2 .. selalu jugak masak lauk mcm nie :)

    ReplyDelete
  4. sedapnye... da la lapor ptg2 nih.. arghh

    ReplyDelete
  5. Simple..tapi sedap..tu yg penting kan..hehehhe

    ReplyDelete