Sunday, December 19, 2010

Talam Marble

Salam...selamat mlm semua & selamat brhujung mggu!....dah mlm baru nk buat n3 masak2 yer?...nie pon baru dpt online waktu mlm....biasa ADIK yg guna.atie cuma nk tayangkn kuih yg atie buat tuk minum ptg tadi...lama xbuat....klu dah simpan dlm esbox,lg sedap di makan.tapi atie punya marble xder la secantik spt tuan punya resepi buat.makasih pada k.fidaMYR atas resepi yg sedap nie.klu korang nak cuba....resepi ada atie letakkan kt bawah tue.Daaaaa

Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )(sumber:K.FidaMYR)

250 g tepung Hoen Kwee (putih)-(1 sb rata=10 g)
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
Cara-cara

Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg bergris.Sejukkan.
Siap utk dipotong dan dihidangkan.
Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat kerana adunan cepat mengeras.

2 comments:

  1. salam kak... tahniah byk menang ga.. rezeki tuh! cantik la talam marble akak.., tpg tuh pong kite ader lg.. nila ntah nk abeskan..

    ReplyDelete
  2. salam kak atie..sedap kan talam marble kak fida ni..lama xwat..minta ciket

    ReplyDelete