Bahan-bahan:(sumber;Syahmi MYR)
500gm ubi keledek putih-atie guna keledek warna oren
1 cawan tepung gandum-atie agak2 jer
Sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air
Cara-cara
1.Rebus ubi keledek bersama garam hingga empuk.Toskan airnya
Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
2.Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
3.Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
4.Didihkan gula hingga pekat.Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
5.Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
6.Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
1.Rebus ubi keledek bersama garam hingga empuk.Toskan airnya
Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
2.Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
3.Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
4.Didihkan gula hingga pekat.Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
5.Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
6.Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
kak atie...dtg nak minum ptg. sambil2 tunggu doh roti paung sy naik...tgh rajin meroti sekarang ni hehehe...
ReplyDeleteAssalamualaikum Atie...
ReplyDeleteLama Tak Makan Kuih Keria...Lapar Perut Kak Lin Masuk Sini...Rasa Nak Ngappp!!! Jer...
Lama tak buat coq keria (org kedah)...balik cuti sem ni nak wt lah..hehe
ReplyDeleteoppp ieta bawak bekas ni nk tapau keria ngan cucuq badak tu tuk bekpes sok....cepat la akak...nk lik jauh ni...klu ada yg dah siap goreng pun cantik gak...leh makan dlm perjalanan nnti.....he3
ReplyDeletesalam kak tie, sedapnya..dua-dua kuih tu saya suka kak....suka mkn tapi nk buat malas..hehe
ReplyDelete