Tuesday, February 15, 2011

Bubur Pulut Hitam

Dah lama tingin nk mkn bubur pulut hitam...tp lom sempat nk masak(pulut hitam dh lama beli). .Alhamdllh,ptg tadi menjadi gak bubur atie!....mkn panas2 mmg sedap.yg nie.... xder nambah2 mkn..takut oooo....asyik brlemak jer.hikhik.pastu simpan lam esbox...lg sedap klu mkn sejuk2(nie Mylaling punya poberet.)..apa2 bubur simpan dulu lam esbox...mmg suker dia mkn.siap cicah ngan roti lak tuh!...mcm2 somiku ini...xper la janji dia berselera bila wifenya msk kan?jom layan bubur atie nie....makasih kt MG atas resepinya ini....(nk taip malasssss..)copy jer dr umah mat.halalkn yer...
BAHAN-BAHANNYA:(sumber MG)

2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang atau guna periuk tekanan, selalunya ambil masa dalam 20 - 25 minit saja. Alihkan ke dalam periuk lain. Ketepikan.
  2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemdian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
  • Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  • Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. Kami orang2 Johor memang wajib ada pati santan kalau makan bubur pulut hitam....
  • No comments:

    Post a Comment