Bahan-bahan:(sumber:K.inaKL)
1/2 kg udang galah-atie udang biasa jer
10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai-dititik
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit di carik dan di siat
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit
10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai-dititik
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit di carik dan di siat
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit
5 biji Buah belimbing-atie tambah
Cara-caranya
1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.
5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.
6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.
7. Perasakan garam & buah belimbing.biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.
8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.
1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.
5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.
6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.
7. Perasakan garam & buah belimbing.biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.
8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.
singgah sini kak atie...
ReplyDeletesedap tu masak lemak udang. izan dah bape minggu takde stok udang nih...
kami pun dok umah je. en hubby kene keje ari ni~
Udang nie baru pg tadi beli..ada sorang makcik mai umah jual udang...sama la kiter!
ReplyDeletesedapnyer tu ...kalau kat trg masak gulai nasi dagang wajib letak belimbing buluh..memang kaw la rasanye
ReplyDelete