Monday, February 21, 2011

RESEPI MARMER @ MARBLE CHIFFON CAKE

As salam...korang jgn mintak2 lak...dah habih!....buat tuk dibawa masa ziarah anak lelaki atie kt asrama.mmg sedap..lembut jer!makasih pada rima & hana yg telah pon mencubanya.tapi xder la secantik spt hana & rima buat.....hikhik.laen kali leh buat leklok lg.atie buat sebiji jer,tuk Abg buat mkn2 ngan kawan2nya.sonok sgt dpt jumpa Abg semlm(kami bertolak dr perak kul 7lbh)....dah siap tggu kami kt pintu asrama.Xg mana2 pon....lepak2 kt umah kakakipar & ptg br htr semula ke asrama(soping beli jajan....xtvt wajib klu g ziarah Abg..hihi).Atie doakn semoga anak lelaki atie ALLAH terangkn pintu hatinya & kuatkn semangat serta diberikn kesungguhan tuk berjaya dlm pelajarannya..Amin.bkn mudah sebenarnya(tp dia dh minat..) doa atie sentiasa mengiringinya.....


Bahan-bahan:(sumber:hana)

Bahan A

7 biji telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100g gula

Bahan B

7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 tsp baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 tsp garam
1 tsp serbuk koko
1 tsb coklat emulco

Cara-cara

1.Panaskan oven suhu 170.Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak.
2.Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
3.Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
4.Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan.
5.Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
6.Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
7.Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
8.Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
9.Potong dan hidangkan.

18 comments:

  1. Laaa ha ah sama.. Alamak malu la..
    Kak atie nyer kek lawaa..
    Hehhe.
    sedapkan kak.

    ReplyDelete
  2. akak macam berjanji lak ngan izah....ni yang mas jadi tergoda ni..he..he...semua orang dah buat...

    ReplyDelete
  3. as salam mas,sari & izah...makasih singgah.cubalah kek nih..tanya izah...sedapkan?

    ReplyDelete
  4. Cantik Marble kak Atie ni, mintak sebiji boleh tak? :)
    Bile off dari keje nak buat lah

    ReplyDelete
  5. nak nak nak nak...! :) sy bwk tupperware ni kak hehehe

    ReplyDelete
  6. teringin nak main masak2 cegini...tp bila...huhu

    ReplyDelete
  7. kak atie dah jnji ngn izah ke? hihi..tompang lalu jela ye, nk mkn jauh lk nk ambik..hihi

    ReplyDelete
  8. Bila lah mood membuat kek ni nak datang...


    rajin betul kak azatie.

    ReplyDelete
  9. salam neyna..senget-bendget kek tuh!klu sifunya yg buat lagi cantik!bkn cam k.atie baking..huuu

    ReplyDelete
  10. as salam cat...isi tapaware ngan biskut kering je la..kek habih!

    ReplyDelete
  11. ha'ah..dh janji ngan izah...semlm tepon..hihi

    ReplyDelete
  12. Xdernya rajen Rin...tp klu pasai anak2...mmg rajen lar.sbb nk bwk g asrama depa masa melawat semlm...mkn ngan kawan2 jer...

    ReplyDelete
  13. sedapnya kek tu kak tie...terliur dh ni nk minta pun dh abis..jamu mata jer lah ...hehe

    ReplyDelete
  14. As salam nieza..ha'ah cuci2 mata je lar...sbb dh habih!

    ReplyDelete
  15. waa..menarik nih..nanti nak cuba la..mailah angin rajen..hehe..dah klik hb..

    Jom skodeng :Yang best mengenai Swiss

    ReplyDelete
  16. aiseh.. teringin nya nak buat.. dah check bhn2, hanya telur & tepung jer yg takde..

    kaktie, whisk tu pemukul tangan tu kan.. hahhaha.. sori lah, selalu tu guna mesin putar jer...

    ReplyDelete