Bahan-bahan:(sumber:hana)
Bahan A
7 biji telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100g gula
Bahan B
7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 tsp baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 tsp garam
1 tsp serbuk koko
1 tsb coklat emulco
Cara-cara
1.Panaskan oven suhu 170.Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak.
2.Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
3.Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
4.Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan.
5.Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
6.Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
7.Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
8.Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
9.Potong dan hidangkan.
Laaa ha ah sama.. Alamak malu la..
ReplyDeleteKak atie nyer kek lawaa..
Hehhe.
sedapkan kak.
cantik belang2nya, msti sodap..
ReplyDeleteakak macam berjanji lak ngan izah....ni yang mas jadi tergoda ni..he..he...semua orang dah buat...
ReplyDeleteas salam mas,sari & izah...makasih singgah.cubalah kek nih..tanya izah...sedapkan?
ReplyDeleteCantik Marble kak Atie ni, mintak sebiji boleh tak? :)
ReplyDeleteBile off dari keje nak buat lah
nak nak nak nak...! :) sy bwk tupperware ni kak hehehe
ReplyDeleteteringin nak main masak2 cegini...tp bila...huhu
ReplyDeletekak atie dah jnji ngn izah ke? hihi..tompang lalu jela ye, nk mkn jauh lk nk ambik..hihi
ReplyDeleteBila lah mood membuat kek ni nak datang...
ReplyDeleterajin betul kak azatie.
salam neyna..senget-bendget kek tuh!klu sifunya yg buat lagi cantik!bkn cam k.atie baking..huuu
ReplyDeleteas salam cat...isi tapaware ngan biskut kering je la..kek habih!
ReplyDeleteAs salam Et..tggu pas bersalin sok..hihi
ReplyDeleteha'ah..dh janji ngan izah...semlm tepon..hihi
ReplyDeleteXdernya rajen Rin...tp klu pasai anak2...mmg rajen lar.sbb nk bwk g asrama depa masa melawat semlm...mkn ngan kawan2 jer...
ReplyDeletesedapnya kek tu kak tie...terliur dh ni nk minta pun dh abis..jamu mata jer lah ...hehe
ReplyDeleteAs salam nieza..ha'ah cuci2 mata je lar...sbb dh habih!
ReplyDeletewaa..menarik nih..nanti nak cuba la..mailah angin rajen..hehe..dah klik hb..
ReplyDeleteJom skodeng :Yang best mengenai Swiss
aiseh.. teringin nya nak buat.. dah check bhn2, hanya telur & tepung jer yg takde..
ReplyDeletekaktie, whisk tu pemukul tangan tu kan.. hahhaha.. sori lah, selalu tu guna mesin putar jer...