Monday, February 14, 2011

Sambal Kelapa & Ulam Daun Sentang.

As Salam & Selamat ptg semua!..dah minum ptg yer...atie br nk buat n3 menu kami tuk tghari tadi....mmg sedap mkn tgahri tadi ..nambah2 nasi sbb ada ulam daun sentang!..korang kenal ke daun nih?.....klu yg dok kg2(belah perak)..kenal kot.pokoknya bsr gak...tp yg dimkn tuk buat ulam hanya daun yg muda jer.nak tahu rasanya?....mmg pahit tp hilang pahitnya bila di makan ngan sambal kelapa...elok ler mkn ulam pahit2 nie...buat ubat.hikhik ....di kerabu pon boleh gak.atie ambik daun nie masa htr Apak blk kg aritu...tgk byk yg muda2,kutip lar.sbb dah lama lam esbox.....cam layu sikit.jom mkn ulammmm....

Bahan-bahan:(sumber:anissMYR)

1/2 biji kelapa parut (putih)
3 sudu besar udang kering
3 tangkai cili merah
1 1/2 sudu besar asam jawa (bancuh pekat dengan sedikit air)
garam secukup rasa

Cara-cara

1.Tumbuk udang kering tapi jangan terlalu halus dan kasar menggunakan lesung batu
2.Kemudian, masukkan cili merah dan garam bersama udang kering tadi serta tumbuk hingga lumat
3.Masukkan kelapa parut pula dan tumbuk hingga semua bahan menjadi rata
akhir sekali, curahkan air asam jawa dan tumbuk rata
4.Sedia dihidangkan dan enak dicecah bersama daun sentang,kacang botol dan ulam-ulaman yg laen

****atie masakkan jap atas dapur..jgn bg cpt basi!
daun sentang...nie la ghopanya...
Sambal kelapa...kasi pedas br best!
Sambal Udang jer...

p/s:sembang2 ngan ieta(putera2puteri) kt FB pg tadi....nie la ghupa daun sentang ieta!!

5 comments:

  1. bestnya dpt ulam *setang..kat kampung ummi panggil nm ni.. xde huruf 'n"..hehe rupa n rasanya sama jer..xde la kat Seri kembangan ni..ummi sgt teringin nk mkn..dah lama dh..arwah abah ajar cara mkn layur dulu kat api then mkn gitu jer ngn sambal belacan

    ReplyDelete
  2. uishhh sedap tuu kak sambal kelapa ..
    ermm daun setang ! .. x pernah dgr layie .. :)

    ReplyDelete
  3. Fuuuhhh...sedapnya sambal kelapa dgn ulam sentang tu... mwana orang Perak, arwah emak selalu tumbuk sambal kelapa yg sedap in the world ni..

    ReplyDelete
  4. Assalam ummi.ieda..mamawana....klu dok kg mcm2 nama daun yg pelik2 kuar...tp daun sentang nie mmg pahit!klu mkn ngan sambalkelapa hilang la pahitnya...ubat darah tggi gak..

    ReplyDelete
  5. Br mkn ja kelmarin..mmg pahit tp sedap mkn ngn smbal kelapa tu..abah kata bgs mkn dia bole elak kencing manis..allahualam..😍 sebb abah dh 65 tahun umurnya..test urine dia 5 ja..pdhal ari2 teh tarikk…alhamdullilah..dia sihat..

    ReplyDelete