Bahan-bahan
1 ekor ayam-potong 16-(atie msk x sampai sekor pon)
6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
2 biji ubi kentang -dibelah 4(X isi)
1 kiub ayam
400gm santan pekat
300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
garam secukupnya
sedikit air asam jawa
6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
2 biji ubi kentang -dibelah 4(X isi)
1 kiub ayam
400gm santan pekat
300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
garam secukupnya
sedikit air asam jawa
Bahan untuk menumis
2 tangkai daun kari,
1 biji bawang besar-dihiris panjang
1 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil
2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis
minyak untuk menumis
1 biji bawang besar-dihiris panjang
1 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil
2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis
minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan pes kari masak sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan pes kari masak sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
fieza suka sgt kari ayam..tambah2 yg mak buat mmg makan bertambah2...
ReplyDeleteterima kasih yer azatie cuba resepi akak tu..camner rasanya.
ReplyDeletetentu minggu ni minggu yang sibuk..minggu depan lagi sibuk kan sebab anak-anak tak sekolah..masak..masak dan masak ajer kerjanya kan.