Bahan-bahan:
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera (Su pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya(Su guna laici jer)
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
cara-cara:
Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..
Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.
Sejukkan.
***atie trrrrlama msk jelly atas dapo....beku jadinya..huuuu
Sedapnyer kak.. Takpe pasni akak takder geng nk mkn, roger je MJ, leh sampai tumpang makan :)
ReplyDeletesedapny..lama dah tak buat:)
ReplyDeletesedap nyaa...tk penah pn buat..hehe
ReplyDeletesuka jelly warna hijau... :)
ReplyDeleteAs salam myra,atie,fieza 7 hazlin..makasih singgah & atie akan kunjungi korang....jom mkn trifle
ReplyDeletepercubaan yg membanggakan... Kak Azatie, sy kalu teringinkan sesuatu, selalunya dari air tgn sendiri tapi kalau dpt yang Kak Azatie buat ni alangkah bahagianya... hehehehe
ReplyDeletesangat sedapp!
ReplyDeletepercubaan pertama mmg selalu mcm tu..xpe..lepas ni mesti excellent puding tu..
ReplyDeletemunna pun baru je buat puding ni.. tapi dah salah step ... letak buah2an lepas lapisan swiss roll sepatutnya susun lepas kastard...tapi yg ptg rasanya sedap...
ReplyDeletemcm sedap je ni azatie. nak buat rasa mcm tak berbaloi sbb tak ramai yg makan. azatie buatkan boleh? hihi
ReplyDeletemakasih semua singgah kt n3 trifle atie..jom makannnnn
ReplyDeletekebetulan mmg bercadang ank buat triffle nak bg jiran depan umah untuk majlis merisik ank dia..
ReplyDelete