- 1kg Kerang
- 1 labu bawang besar- dimayang
- 1 biji Bawang putih-mayang
- Sehiris halia-mayang
- SeHelai Daun kunyit/serai-ikut suka
- Garam secukupnya
cara-cara:
Masukkan kesemua bahan2 & kerang kedalam periuk & masak hingga ada kerang yg trbukak kulitnya.mudah kan!!!!
Bahan Utk sambal kicap(pencicah)
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api-potong jer
kicap pekat
kicap manis
Sedikit perahan air limau nipis
cara-cara;
Gaulkn semuanya dlm 1 bekas...sedia tuk dihidangkn ngan kerang rebus
As salam atie..mintak kerang sikit buat mkn tgh hari nih blh?
ReplyDeleteoohh tu favorite saya tu ... slurppp~ lama tak makan
ReplyDeleteAssalam atie,
ReplyDeleteni akak datang bawa maggie goreng pedas2 kaw punya..nak mangkuk balik penuh dengan kerang rebus ya..hehe
Assalamualaikum..
ReplyDeletewah sedapnya kerang rebus...
lynn dan family suka makan kerang mcm nie...senang dan simple jer nak buat kan...
ReplyDeleteSalam kak Atie, nak kerang sikit (dah lame nak kerang) boleh?heheheh. sambal kicap tuw, tak tahan liat
ReplyDelete