Sukun Goreng.
Selamat ptg semua....dlm BW tadi berhenti jap & goreng buah sukun nie lak.bkn atie beli,Uncle India sebelah umah nie kasi....dia ada tanam pokoknya kt belakang...dpt lar dia kasi(dia nk kasi 3 biji..ooo x larat lar,atie amik sebiji jer)...atie xbape sgt nk mkn buah sukun nie sbb buah nie "kuat angin'.klu mkn byk mmg xleh atie tido..perut rasa cam sebu jer.mkn sikit2 leh lar...cam biasa MyLaling suker cicah ngan susu.jom mknnnn...Bahan-bahan ( hidangan sekeluarga )
- Sedikit Tepung Gandum
- Sedikit Tepung Beras
- sedikit serbuk kunyit dan garam
- air untuk membancuh
- Sebiji Buah Sukun-buang kulit & potong ikut suka.
- minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Campurkan semua bahan di atas mengikut turutan (kecuali buah sukun). Kacau sebati. Bancuhan tepung menggoreng janganlah terlalu cair.
- Celupkan potongan buah sukun ke campuran tepung rata-rata.
- Goreng dalam minyak sederhana panas, hingga kekuningan. Angkat dan hidang.
- * Setelah digoreng, buah sukun akan lembut, lebih kurang rasa mcm pisang goreng. Boleh juga guna tepung goreng serbaguna yg ada di pasaran.
Bestnye...hari tu nak try gak buat, tapi rupenye buat tu tak masak lagi...
ReplyDeletebuah sukun kalau dah masak warne ape eh?
saye ni bute buah2an...
makan ngan kopi panas2 sedap nie kak :)
ReplyDeletebaru ujung minggu lepas mkn kuih sukun goreng nih kak..jrg2 dpt mkn mmg best n sedap
ReplyDeleteSalam izzatul,klu nk tau dah blh digoreng/digugurkn...buah tue ada lelehan putih kt buahnya...
ReplyDeletesalam ieda..ya betuiiii!!hikhik
ReplyDeleteXleh mkn byk2..kang angin 1 badan..ngeeee
ReplyDelete