Bahan- Bahannya
800 g udang galah(atie udang kecik jer)
1 ketul rebung segar
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :-)
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
1/2 inci belacan
Cara membuatnya :-)
- Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan. Rebung dikupas, dan sagat nipis, cuci dan celur 10 minit, tos. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1. Tuang lagi 3 cawan air, ramas dan perah untuk santan no.2 dan ketepikan.
- Dalam belanga (atau periuk), satukan udang, rebung, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan no. 2 dan biar hingga mendidih dan masak hingga rebung lembut.
- Tambah santan no.1 dan masak atas api sederhana hingga mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan...
P/S:ATIE MASIH MEMERLUKN UNDIAN KORANG KAT SINI LG YER...KLU SUDI JEMPUTLH VOTE ATIE....TQQQQQ
ngeee nampak sedappp sangat...fuhh terliurr FS
ReplyDeletengeeee jugak lah hihiii. sy baru je blajar mkn rebung sblum ni t.pnh. sdap jugak ;D
ReplyDeletesedapnya.. pandai masak..
ReplyDeleteAssalam atie,sedappppnya last week balik TI tak beli pulak rebung masam iskhhh kecur dah tgk lemak atie ni
ReplyDeleteatie...feberet kak noor ni...sedap...mkn dgn nasi panas2...
ReplyDeletepernah mkn rebung tapi tak pernah masak sdri..hehe
ReplyDeletesedappnyer nampak...
ReplyDeletedeqlis mmg peminat rebung...cuma jarang masak...sbb hb deqlis kurengg sikit rebung2x nie...
deqlis klu nak makan balik rumah mak laa..baru seronok ada geng makan reramai
Dah lama ira tak makan rebung....dulu kat kg mak selalu masak. Kat sini tak sedap..
ReplyDeletewow~ xpernah try lg
ReplyDelete