Bahan-Bahan:(sumber:yatiememories)
Bahan untuk lapisan bawah ( bersagu ) :
Bahan untuk lapisan atas :
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
- 1/2 - 1 cawan gula pasir - saya letak 3/4 cawan
- garam secukup rasa
- pewarna merah secukupnya- saya guna pewarna hijau
- Sapu acuan dengan minyak dahulu. Mas guna acuan lompang.
- Gaulkan semua bahan hingga sebati. Mas masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
- Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Baru Mas cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
- Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. Mas tak cakar sebab menggunakan acuan lompang.
- Letak adunan lapisan atas.
Bahan untuk lapisan atas :
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung- saya tambah
- 1 sudu teh garam
- Gaul semua bahan supaya rata.
- Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
- Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
- Kukus lagi selama 20 minit. Saya kukus 15 minit je sebab guna acuan kecik.
ok aini nak suruh ibu aini buat ni,.hehhee
ReplyDeleteklu aini yg buat mmg x jadi la,.=p
salam Nurul..cuba lah,k.atie pon dah lama tingin nk makan talam sagu nih!hihi
ReplyDeleteSalam kak atie! suke talam sagu! eeeee....ni yg rasa2 nak g mengukus jugak niii hihihi...
ReplyDeleteowh..resepi baru nie..harus mencobanya ;)
ReplyDelete1st time tgk talam sagu.. nampak menarik jugak..
ReplyDeleteSedapnya Atie talam sagu tu...
ReplyDeleteassalam atie..sedapnya talam sagu tu, rasa lemak berkrimmm la
ReplyDelete