Salam semua....slmt menjalani ibadah puasa hari yg ke 4.hari nie atie nk kongsikn paste yg selalu atie buat tuk memudahkn kerja2 atie di dapo.trutamanya dlm masakan poberet kami skluarga,sambal tumis!.dlm bln puasa nie,lgggg memudahkn atie tuk masak ketika bersahur.MyLaling klu xder sambal...xselera dia mkn(cam bininya gak..hihi).kami skluarga mmg suka mkn yg bersambal & pedas2 nih.Sesekali klu atie buat paste nie...mmg byk,simpan lam esbox...nk guna,cedok jer.veryyyy easyyyyyyyyyy...
2 1/2 cawan cili kisar
1 inci belacan*
10 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam dan toskan*
1/3 cawan ikan bilis, rendam dan toskan*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
1 batang serai(ketuk)-atie tambah
1 inci belacan*
10 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam dan toskan*
1/3 cawan ikan bilis, rendam dan toskan*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
1 batang serai(ketuk)-atie tambah
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak, biar lebih sedikit.
2.Tumis bahan kisar hingga wangi, tambah cili kisar dan tumis hingga garing.
3.Tuang jus asam jawa, perasakan dengan garam, gula secukupnya.
4. Jika suka boleh tambah serbuk perasa. Sambung memasak dengan api kecil sambil dikacau hingga sambal garing.
5.Sejukkan dan simpan dalam botol untuk kegunaan kemudian. Untuk tahan lebih lama, simpan dalam peti sejuk.
6.Biar minyak sambal menutupi sambal, ini akan mengelakkan pes sambal cepat berkulat.
blh je kak..=)
ReplyDeletesenang jg wat paste siap2 gini kan
ReplyDeleterajinnya akk.. zana beli jer.. hahaah.. sgt pemalas kan..
ReplyDeleteSedap ni Kak Atie. Buat sambal ni utk letak dlm ikan cencaru goreng pun sedap juga kan.
ReplyDeletekak tie kata sedap leh la nak cuba jugak
ReplyDeletesedapppnie..
ReplyDeletedeqlis pun hantu sambal..tp lately nie kureng laa masak sambal2x nie...en hb jenis takde sambal pun takper...dia suka ikan n sayur jer kak tie..hehe.. deqlis pulak sejak 2 thn lepas mcm kena buasir tahap 1 terus kurangkan sambal2x nie..
klu dulu2x deqlis mmg kuat pedas...tahap 10 laa pedas deqlis nie...klu org lain sure tak sanggup makan..deqlis cili padi pun leh gigit...makan ngan nasi...
hari nie deqlis nk masak cencaru sumbat belakang:) kak tie masak apa tue?
bila rajin ada gak wat camni...tp bila malas...hampeh...beli cili boh jer...huhuh...
ReplyDeletesalam Deqlis...oo hantu pedas cam k.atie gak yer.HB k.atie ngan k.atie klu xder sambal mmg xlalu nk makan..
ReplyDeleteMasak apa?blm bukak esbok lg...biasa mmg lewat masak...
salam nour..makasih
ReplyDeletesalam Easy..k.atie malas nk menumis & buat sambal setiap kali masak..buat camni mudah sesangat..
ReplyDeletesalam zana..ala,k.atie dok umah jer..masak ler..hihi.Cuma dlm bln ramadhan nie..k.atie jarang buat kuih..selalu beli kt pasar ramadhan 2-3 ketul.
ReplyDeletesalam kaz...klu masak ngan sambal ikan cencaru mmg sedap.
ReplyDeletesalam kaz...klu masak ngan sambal ikan cencaru mmg sedap.
ReplyDeletesalam sofya..nk pandai adjust manis,masam & manisnya..Insallh,sedap.
ReplyDeletesalam Qieranna..ciliboh k.atie xsuker sbb ada isi bahan pengawet..lgpon xsedap rasanya...Xleh lawan cili yg kita kisar sendiri...
ReplyDelete