Thursday, November 24, 2011

Gulai Lemak Udang

Salam semua..rindunya ngan blog ni & nk BW umah kengkawan.terima kasih kpd kawan2 yg sudi berkunjung keblog ini meskipon tuan umahnya senyap.
Alhamdllh,Abang dah semakin sembuh berkat doa kawan2 diluar sana...terima kasih kpd yg menitipkn msj di n3 trsebut & memberikn atie nasihat & panduan tuk menghadapinya.
Jasa & doa kalian amat atie hargai...semoga ALLAH memberkati kalian.Aminnn.Kini Abg dah kembali semula ke asrama..meskipon berat hati tuk melepasknnya tp demi pelajarannya kami harus tabah...
Semoga dia akan lbh berhati hati di masa akan datang.
Okey la dah lama xmenayang masakan kat umah atie ni yer?antara menu kami tenghari semlm...gulai lemak udang(beli udang kat makcik yg biasa dtg tue).
Udangnya mmg besar & puas kami makan isinya..trutama Adik la,poberet dia udang & gulai lemak nih.
Resepi atie copy dari blog akak potret kasih(malas nk menaip..hihi tp dah mintak izin tau!!)...klu sapa2 nk singgah ke umah k.wana silalah klik link nie ya..(http://www.potretkasih.com).byk resepi2 yg best2..gambar pon cantik belaka...
TERIMA KASIH KAK WANA

Bahan-bahan:
4 – 8 ekor Udang galah ( ikut saiz)
6 biji telur(atie xisi)
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
4 ulas bawang merah ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk )
1 inci kunyit ( ditumbuk )
10 biji padi ( boleh tambah jika suka pedas )
2 keping asam gelugur
2 batang serai ( di titik )
daun limau purut @
daun kunyit
garam secukupnya
perasa secukupnya
Sebiji cili merah-sebagai hiasan(atie tambah).

Cara penyediaannya:

1. Masukkan bahan tumbuk, santan cair & serai ke dalam periuk.
2. Reneh atas api perlahan sehingga mendidih.
3. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat.
4. Masukkan asam gelugur dan santan pekat kemudian kacau sentiasa agar tidak berketul-ketul.
5. Bila mendidih masukkan udang. Kacau hingga kuah mendidih sekali lagi.
6. Pecahkan telur ke dalam periuk satu persatu – jangan sampai kuning telur
pecah.(yg ni atie xbuat sbb xisi)
7. Masukkan garam, daun kunyit atau limau purut. Kacau dengan perlahan jangan
sampai pecah minyak.

19 comments:

  1. sedapnya kak Atie..huhu..nasik tambah satu!!

    ReplyDelete
  2. nampak sedap gulai lemak udang ni...

    ReplyDelete
  3. Wahhh sedapnya Udang masak lemak nieh..
    Terus rasa nak makan :)

    ReplyDelete
  4. adui geram nya nengok udang tu....

    ReplyDelete
  5. sedapnya udang! dah seminggu tak makan udang nih....teringinlah pulak....

    ReplyDelete
  6. salam Anna..ala dah habih!..k.atie htr nasik jer la yer..hihi

    ReplyDelete
  7. salam Myra.tu la nk jemput Myra mkn..dah habih lak.Cuci mata jer la yer...

    ReplyDelete
  8. salma K.yan...atie pon geram gak..masa mkn dah xhinggat diet ka...pejam mata mkn :D

    ReplyDelete
  9. salam Amie..jarang jumpa udang besau camni,kdg2 jer.Klu nampak makcik tu jual mmg atie memborong sakan la..

    ReplyDelete
  10. salam azatie... wah nampak sedap dan mengiurkan gulai udang azatie tu... lawan pulak ngan ulam dan sambal belacan... yummy!!!

    ReplyDelete
  11. Salam kunjung balas dari kakak..

    Hmmm.... kakak rasa kakak pun nak masaklah utk makan malam ini. Semua bahan ada tu kat fridge kakak...

    ReplyDelete
  12. udang mmg sesuai sangat taruk kt spaghati ucu tadi...
    ucu datang nk ambik udang ni...tungguuuuu...

    ReplyDelete
  13. kalau lauk udang, masaklah apa2 mmng kompem sedap punyerrrr...terliur je tngk lauk Atie ni...sedap tulll

    ReplyDelete
  14. Nita suka makan udang, tapi gatal tekak.. Terpaksa makan pun kalau dah teringin sangat.. eh, akak masak udang memang muncung dia tak potong eh.. nampak cantik je udang tu.

    ReplyDelete
  15. udang tu nampak sgt menyelerakan ler.. masak gulai lemak mcm nie mmg sedap... terliur sudah.. :)

    ReplyDelete