Selamat ptg semua..br nk buat n3 ttg masakan tghari...sorry la yer,br ni sempat nk beronline.antara masakan tghari atie tadi ialah pajeri nenas..buat pon xbyk separuh biji jer.Adik cuma suka kuah jer..isinya selalu atie ngan MyLaling jer mkn.resepi masih menggunakn resepi Norjannah.xleh nk celoteh pjg..jumpa lg nanti.daaaaaaa
Bahan-Bahan:(sumber:Norjannah)
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2.Masukkan kerisik dan nenas.
3.Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
4.Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
5.Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
mmmm..dah lama akak tak buat pajeri nenas..sedap betul nampaknya tu..:)
ReplyDeleteSedapnya pajeri nenas....
ReplyDeletesalamk.anim..kat rumah ni ramai peminatnya brbanding pajeri terung..
ReplyDeletehai Mrs.Lady's stylo..terima kasih brkunjung.
ReplyDeletesalam Rose..jemput singah & makan :)
ReplyDeletebestnya makan dengan nasi panas.
ReplyDeletesedap ni...lama x makan
ReplyDeletenampak sedap dan menyelerakan
ReplyDeletesalam aya..jemput makan
ReplyDeletesalam NurEasy...atie pon dah lama xmasak pajeri nie gak :D
ReplyDeletesalam K.ina....poberet anak pompuan atie nih!
ReplyDelete