BAHAN-BAHANNYA (sumber:MG..makasih Mat)
1 paket cendawan (cendawam tiram pun ok)-atie xisi
1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1400 ml santan cair
300 ml pati santan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 biji cili merah, hiris
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
2. Kalau guna cendawan macam dalam gambar tu, kerat pangkalnya dan leraikan. Ketepikan.
3.Dalam periuk, masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, udang kering dan santan cair.
4.Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan petola dan kacau. Masak sekejap. Masukkan soo hoon (toskan) dan serbuk lada hitam.
5.Kacau rata dan biar mendidih perlahan.
6.Tambah cendawan, hirisan cili merah dan pati santan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
7.Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
8. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng.
sedapnya ni..ratah buh kicap pon sodaappp..
ReplyDeletesaya pun suka makan kuah dan suhun je kak..petola tu nanti akan tergolek2 tunggu suami saya yg makan..
ReplyDeleteassalam;
ReplyDeleteAtie...thanks sebab suka BG baru tu...skang ni sibuk skit la....ahmad dah pandai macam2 hehehe...ahmad masuk ward semalam due to asthma attack....taktau lagi bila keluar...tu yang busy skit ni...huhuhu
sedapnyer...
ReplyDeletesuka bubuh banyak sihun, itupun yang anak - anak suka...
ReplyDeletedh lama t.msk bsantan2 neh. sy pon spisies hb akak. mcm best plak dgging k atie kt bwh tuh...nk cuba buat!
ReplyDeleteHubby kakak dan anak yg kecik pun suka suuhun sampai sambal tumis sardin pun dia suruh bubuh suuhun...
ReplyDeletemak mas selalu masak gini..
ReplyDeletesedappnya..
alahai kak ati... menggodalah sayur lemak petola kak atie ni. izan pun suka suhun banyak2... sedap!!!
ReplyDeleteni abah ng hubby saya ske kalao sayur ada suhun..sy pn terikut2 jd suka :)
ReplyDeletemsk lmak slh satu fav sy.. tp biasa msk kcg pnjang ;-)
ReplyDeletemavelles la kak tie...
ReplyDeletesedapnya kak atie, sayur kegemaran saya ni, masak air pon sodap hehehehe
ReplyDeletenape lah akak duduk jauh klu dekat saya dah makan dengan sambal belacan+ikan masin saya bwk ni tau huhuhuhu
ReplyDeletekalau sayur masak lemak mmg sedap.pastuh adalak ikam masin tenggiri..terangkat!
ReplyDeleteyang ni pun nana nak simpan ye sis?tq:) hee....
ReplyDelete