Salam semua..slmt pg dihari selasa bersamaan 22 Rabiulawal 1433.Pagi ni atie nak menayang kuih yg atie buat semlm tuk minum ptg kami.Buat pon xbyk,cukup tuk kami berdua....sebenarnya jarang buat kuih cara manis ni,bkn apa acuannya suka sgt melekat.Alhamdulilah,permulaan nya mmg melekat,pastu okey lak.
Kalernya xbape nk lawooooo...ya la menggunakn daun pandan yg hampir nak menopouse kat lam esbok.Dulu atie ada tanam daun pandan...pastu jiran india sebelah,habih diracunnya.Atie malas la nk gadoh2..biarlah,klu blk kg ambik la daun pandan Apak.
Jemput makan semua ya.InsyaAllh,ptg nanti ker atie singgah umah korang yer sbb sat lg nk kuar.Daaaaaaa
(Sumber:Blog Raidah)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
sedikit air daun pandan/pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya
Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul.
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2
Eii,,nape nak racun2?tak baek lar...dengki la tu kan?hehe
ReplyDeletesalam atie sdp tu kuih cara manis ..saya pun suka mkn...dua2 kuih cara sauka yg mansi dan cara belauk cuma acuan aje x ada ..biasa buat dlm acuan alamanium tu aje...
ReplyDeletesedap ni..suka gak cara berlauk..
ReplyDeletelama dah mas tak buat kuih cara..
ReplyDeletesedappnya tengokkkk...
pengasuh anak2 kakngah memang terer buat kuih cara manis ni. selalu buat utk minum petang bebudak...
ReplyDeleteSalam azatiesayang,
ReplyDeleteComel2 ja kuih cara tu ...post mai sepinggan he.he.he...
saya suka makan kuih ni kak..ingat nak buat jugak le..hehehe
ReplyDeletemesti sedap jugak kan.. kalau tukar inti kaya atau inti kelapa macam kuih kuchi..
ReplyDeletesalam atie
ReplyDeleteakak dah lama beli acuan dia...tp belum buat2 juga :)
suka sangat2 kuih neh:) nak sikit sis...heeee....
ReplyDeletesis nk jalan ke mana tu?:)
Wah dapnya... cara brlauk lagi sdap...
ReplyDeletekuih kalau letak daun pandan
ReplyDeleteori ..walau nmpk pucat rasa mesti
sedapkan ...yummm!
sedapnya teringin nak makan.....
ReplyDeletealahai kena p cari lak sok pg nie kirenya.....
nurul suka cara berlauk.mmg sodap=)
ReplyDeletesukanya mkn kuih cara..acuan sy tu pon melekat gak...tu yg maleh buat tu...g balik kampung mkn kt rmh k atie je la..hehehe
ReplyDeleteSalam Kak Atie.. umi baru je beli pokok pandan sepasu haritu.. tiba2 nampak kuih cara fevret umi ni uwaaa lupa lah bawak acuan kuih cara ke sini. uhukss.. hmm agak2 kalau buat kuih cara dalam ramekin ok tak? boleh jugak nak try kan? :D
ReplyDeletetie ...comel aje kueh cara tu...kalu ita buat tak comel..lepas tu mcm dia mendak...mcm kek..mula2 tu ok..bila dah sejuk tu kejut aje..kenapa ya tie..lama dah tak buat...
ReplyDeletekak tie.. sy suka kuih ni.. adoiiii.. ni yg nak wat gak ni.. tp acuan lak xda.. bahan2 ada je...
ReplyDeleteATI SEDAPNYA ACIK SUKA NI SELALU BELI
ReplyDeletesalam yaya..entah lar jeles kot pokok pandan k.atie subur jer :D
ReplyDeletetak baik betul...sengaja racun ke x sengaja tu..hihihi...
ReplyDeletekita suka tgk kuih ni..tpi x berapa genar nk mkn..
salam sheila...atie pon guna acuan pusaka dr arwah mak...:D
ReplyDeleteDah lama xpakai kot..sbb tu melekat agaknya.
salam nuyui...yg cara berlauk pernah buat gak..sedap!
ReplyDeletesalam Mas..k.atie pon dah lama xbuat gak.Entah camna tingin lak bila tgk kat umah kengkawan...
ReplyDeletesalam k.ngah..mesti cantik jer ghupanya kan?k.atie punya ni cam xsenonoh jer...janji blh ngap masuk mulut.hihi
ReplyDeletesalam Ros..makasih singgah.maaf la dah habih larrrrr.
ReplyDeletesalam quinnie..klu buat htr ke umah k.atie sepinggan ya.
ReplyDeletesalam kak yon..baik gak idea akak tu ya,nanti atie try..:D
ReplyDeletesalam k.kasih...pasni akak kuarkn acuan,meh atie nolong bakar :D
ReplyDeletesalam nana..ala nk htr umah nana pon dah haok2 klu k.atie buat lg,akak htr ya.
ReplyDeletesalam Zie..pernah buat cara berlauk dulu tp Hb cam xbape suka lak :(
ReplyDeletesalam ati..nak buat camna daun pandan dah lemau lam esbok.Klu daun pandan fresh..lg best & wangi kot.
ReplyDeletesalam aneem..kadang2 mmg ada org jual kuih ni.Klu dekat ngan umah k.atie leh hulur sepiring...hihi
ReplyDeletesalam Nurul..kat umah ni xbape gemar cara berlauk..tp k.atie suka jerrrr
ReplyDeletesalam ummiaisyah..klu melekat tu yg xsonok nak buat kuih cara ni.Mula2 akak buat melekat gak,pastu br okey..
ReplyDeletesalam Umi..boleh jer.Klu jadi jgn lupa post kat n3 yer.Mesti best ada daun pandan fresh....
ReplyDeletesalam anita..nape yer jadi camtu?Ada isi telur tak?biasa klu isi telor dia kan 'mengebu'...xdapat atie nk menjawapnya...Sbb xpernah jd camtu.
ReplyDeletesalam Ina..k.atie pon dapat acuan dr arwah mak klu tak xder gak :D
ReplyDeleterasanya kat kedai2 bahan plastik2..ada jual kot.Klu dekat leh pinjam acuan k.atie :D
salam K.Erna ..kat sini xder org menjual,nampak pon klu bulan puasa ada la org menjual.
ReplyDeletesalam Ekin..entah lar.K.atie malas nak gado2 tambah ngan org india..serammmmmm
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Atie..
ReplyDeleteKak Atie, mmg susah kan kalau tak de pokok daun pandan kat rumah. Naz dulu pun ada tanam pokok daun pandan. Pas tu dia merimbun dan merata sgt2 membiak. Gatal lak tangan ni gi buang. Kot ye pun tinggallah serumpun ke kan. Last2 skrg bila nk guna daun pandan kena amik kat umah mak mertua.Bila tanam yg baru, asyik tak nak tumbuh jer..huuhuhu..
Kak,hihihi..tergelak Naz baca ayat akak yg daun pandan hampir nk menopouse tu..^__^
Salam Atie, wah sedapnya! Sup sayur tu boleh makan dgn roti atau pasta, nanti cuba ya...
ReplyDeletesaya dua2 saya suka, cara ni dgn cara berlauk..best :)
ReplyDeleteterliur tengok kuih cara kak atie..:-)
ReplyDeletewah dah lama tak buat kuih cara... dah tergoda nie :)
ReplyDelete