BAHAN-BAHANNYA (Resepi MG)
500 gram paru lembu, hiris nipis, cuci dan toskan*(atie + limpa sikit)
1 inci halia, hiris*
3 ulas bawang putih*(*direbus hingga lembut, toskan dan biar sejuk)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan jus pekat asam jawa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris halus
1/2 inci halia
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
2 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
Paru tadi digoreng hingga keemasan, angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali (bukan lah sikit sangat, agak2 lah yea) tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
Tuang jus asam jawa, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa dan gula. Masukkan paru goreng tadi. gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur bawang goreng dan hirisan daun bawang...Hidangkan segera..
p/s:cara atie: rebus peparu & limpa ,kemudian br goreng....derhaka sikit ngan resepi MG.maaf ya...
sedapnya kak...munna mmg suka makan peparu lagi2 masak sambal
ReplyDeletelama gak xmkn paru..pg td pau grg..aduh..nyum3.
ReplyDeletesuka sangat paru masak ni.. emm yum yum
ReplyDeletesy sk sgt mkn peparu nih.. :-)
ReplyDeletesinggah sini sambil klik2 utk kak tie :-)
fav saya paru ni.. lagi best y kering2 tu..;)
ReplyDeleteAduhhh kak atie, ini feveret saya ni, tp saya x pandai nak masak dia kekekke
ReplyDeletesaya suke..saya suke...saya klik2 nuff jugak ye kak atie..
ReplyDeletekita suka paru, goreng sambal macam ni lagilaaaaaaaa suka.. :-)))
ReplyDeleteSedapnya masak peparu goreng kering begini... ratah pun sodap kan Atiee...
ReplyDeletekak..sy suke..makan smbal paru ni ngan nasi lemak..lorr rebus ngan bawang putih & halia eh..patot la kurenggggg je rasa yang saya buat..heheheh..
ReplyDeleteamboii..bertambah nasi ni
ReplyDeletekalau makan panas2kan :)
sedapnya kak atie... izan pun suka paru grg ni. tapi setakat ni tak pernah masak sendiri. suka yg org masakkan je... hehe
ReplyDeleteSUKA..
ReplyDeletebesarnya cili...mesti sedap ni..tapi ucu sampai skrang x pandai mkn paru lagi...
ReplyDeletesalam Munna..klu ada nasi lemak mmg best nih!
ReplyDeleteNuyui...K.atie pon dah lama xmkn,nie HB yg beli semalam...arini br masak sambal kering =)
ReplyDeletesalam Zie..jemput makan mlm ngan k.atie,ada lg parunya :D
ReplyDeletesalam ina..kesukaan k.atie & HB gak.
ReplyDeletesalam easy..lg kering & lg pedas mmg bestkan,ada lak nasi lemak.mmg nambah2 larrrrr...hihi
ReplyDeletesalam Aju...mudah jer masaknya.Cubalah...
ReplyDeletesalam Fieda..klu umah sebelah,k.atie dah htr sepiring tuk Fieda :D
ReplyDeletesalam sari...paling sedap paru masak sambal kering lar,klu menu lain kurenggggg lak kot.
ReplyDeletesalam Amie..mmg sedap diratah gak tp lenguh la mulut ngunyah.hihihi
ReplyDeleteSalam Rose...mmg sedap makan ngan nasi lemak.Tiba2 tingin nk makan nasi lemak lak..hihi
ReplyDeletesalam ati..mmg nambah2 nasi bila HB mkn tghari tadi,k.atie suka gak tp kureng lar dr HB.hihi
ReplyDeleteSalam Izan...k.atie pon jarang masak paru ni,semlm HB beli dia suh masak la tuh!hihi
ReplyDeleteOrg masak lg sedap kot..:D
Salam K.Norlie...ramai yg suka mkn paru sambal kering ya!
ReplyDeleteSalam Ucu..cili tu buat hiasan jer.Nak ke buat ulam?hikhik
ReplyDeleteDulu xpandai gak,dah kawen ngan org suka mkn paru jadi pandai la mkn..hihi
feveret saya tu k.atie...mmg terangkatla..hehe
ReplyDeletefeveret saya tu k.atie...mmg terangkatla..hehe
ReplyDeleteSedapnya...jamu mata jerlah hihihi
ReplyDelete